Van, aki viszont cserepes krizantémmal emlékezik ezen a napon szeretteire, amelyet szintén megvásárolhatunk ebben az időben, de arra is megvan a lehetőségünk, hogy a cserepes krizantémot, megfelelő helyen átteleltessük, így az a jövő évi megemlékezésnek is egy „eszköze” lehet.


A krizantémot a muskátlihoz hasonló módon kell teleltetni, hiszen egy évelő növényről van szó. Egy kevés ráfordítással, ápolással, odafigyeléssel, egy tő krizantém akár több éven keresztül is képes virágozni. Éppen ezért érdemes a krizantémot akár virágos kertünk díszítésére is használni.

Mit tegyünk a cserepes krizantémmal, ha szeretnénk a jövő évben is gyönyörködni benne?

A cserepes krizantém sikeres teleltetése már a cserépbe ültetésnél kezdődik. A megfelelő vízháztartást biztosító talaj azért fontos, mert ezzel megakadályozhatjuk a növény gyökereinek megfagyását. Előfordulhat, hogy a virágok már megbarnultak, a levelei elhervadtak, a cserépben lévő gyökeret azonban nem károsította a hideg, így a teleltetés sikeres lehet. A krizantém ugyan a kertben is átvészelheti a telet, ha azt megfelelően betakarjuk és megvédjük a téli hidegtől. Egyszerűbb talán a hallottak napi cserepes krizantémokat védett helyen, akár pincében, a cserépben átteleltetni, ahol egyszerű metszéssel, minimális téli gondozással, jó eséllyel a következő évi hallottak napi virágot mi magunk nevelhetjük.

A fagyok után, a növény virágai, levelei megbarnulnak, elveszítik tehát díszítő értéküket. Ekkor a szárakat, hajtásokat metsszük vissza nagyjából 10 cm-es darabokra, ezzel azt segíthetjük elő, hogy a tavaszi kihajtáskor az eredetihez hasonló szép gömb alakú, kompakt bokrot kaphatunk.

A téli időszakban arra azonban figyelnünk kell, hogy a krizantém talaja ne száradjon ki teljesen, időnként érdemes azt meglocsolni egy kevés vízzel. A krizantém kevés fényen, azaz akár a pincében, a balkonládába ültetett muskátlijaink mellett könnyen áttelel.

Mivel a krizantém legalább annyira hálás, mint a muskátli, hosszasan virágzik, néha egy kis metszéssel könnyen megújítható, érdemes azt nemcsak a hallottak napi megemlékezésre, hanem akár kertünk díszítésére is használni. Szerencsére már olyan rengeteg fajta létezik a krizantémból is, hogy a szivárvány minden színéből választhatunk, ha egy hosszan virágzó, igénytelen növényt keresünk, akár a kertünkbe, akár a temetőbe.