A növények virágainak irányított megtermékenyítése már alkalmazott technológia (pl. vetőmag termesztés kapcsán, „kukorica címerezés”), de a drónok ilyen területen való alkalmazása még abszolút újdonság.


A beporzást végző drónokat lószőrrel és ragacsos anyaggal szerelik fel, amellyel Japánban már sikeresen poroztak be liliom virágokat. A 4 rotorral rendelkező quadrokopter 42 mm széles és 14,8 gramm. A lószőr és a speciális ragacsos anyag hosszú kísérletezések eredményeként alakult ki. Miyako a kutatás vezetője abban bízik, hogy a robotizált beporzó eszközök helyettesíthetik a kézzel végzett beporzást és a természetes megporzás során is szinergikus hatást fejtenek majd ki a természetes beporzó rovarokkal együtt. „A tökéletes megoldásig azonban még további kutatásokra van szükség” vélekedett Miyako.

A Sussexi Egyetemen, Thomas Nowotny és csapata olyan repülő eszközöket fejlesztenek, amelyeket nem szükséges - kis méretükből adódóan - különböző tájékozódást szolgáló elektronikus alkatrészekkel felszerelni. Sussexben a méhek működését tanulmányozzák, és tanítható repülő robotokat szeretnének fejleszteni, ahol már a GPS-re sem lesz szükség, ami eddig korlátozhatta ezen eszközök használatát. 

A világ több tudományos centrumában is folynak a növényeink beporzásának elősegítését célzó kutatások, de egyelőre ezen kutató csoportok csupán részeredményekről számolhattak be.

A növényeink beporzása az élelmiszertermelésünk szempontjából nagyon fontos kérdés. Hazánkban azonban, Európán belül is, szinte egyedülálló módon igen magas a méhsűrűség, azaz egy adott területre jelentős számú méhecske jut. Nemcsak a házi méhekre, hanem a természetes beporzó rovarokra, mint egyes poszméh fajokra is számíthatunk a növényeink beporzása során, amelyek szintén jelen vannak hazánkban is.

A gazdák, de alapvetően minden ember fontos és felelősségteljes feladata ezen beporzó rovarok védelme, amelyre különböző kötelező előírások is vonatkoznak. Ezen előírásokban rögzítésére kerülnek a virágzó növényeink növényvédelmére kötelezően betartandó szabályok.