Egyrészt fizikailag is távol kerültek, tehát nem ismerik egymást, másrészt az élelmiszer-előállítási technológia is annyit fejlődött, hogy az átlagfogyasztó, egyre nehezebben tudja pontosan megítélni pl. az élelmiszerek tápanyagtartalmát.


Ezzel párhuzamosan nőtt a hatóságok feladata, hiszen helyettünk elvégzik azokat a vizsgálatokat, amik biztosítják, hogy egészséges, jó minőségű élelmiszereket fogyaszthassunk. Illetve emelkedtek a címkézési követelmények, hogy egyre pontosabban és érhetőbben szerepeljen az élelmiszereken az összetétel, a szavatosság, és egyéb információk.

Azonban sok fogyasztónak ez nem elég, ezért az elmúlt évtized a piacok reneszánszát hozta, számos új piac nyílt, piacok alakultak át. Azt gondoljuk, hogy egyre többen választják a piacokat rendszeres bevásárlásuk helyéül. A piac évezredek óta egyfajta közösségi térként is funkcionál, számos egyéb társadalmi tevékenységnek is helyt adva. És ami fontos, hogy lehetőség van kérdezni az árustól, személyes kontaktust kialakítani, esetenként a termékeket is megkóstolni, illetve termelői piacokon magát a termelőt megismerni.

Ezen változásokban segít eligazodni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) internetes portáljára felkerült országos, térképes piackereső. A felület segítségével a piacokról, valamint konkrétan az egyes termelőkről, árusokról és termékeikről is lehet informálódni. Ezért a kamara megújult és kibővült internetes országos Piackereső -vel segíti mind a fogyasztókat, mind a termelőket, akik akár a hozzájuk legközelebbi piaccal kapcsolatos információkat, akár egy-egy termelő vagy termékeinek adatait is megtalálhatják az új felületen. A folyamatosan bővülő adatbázis tartalmazza a közvetlen értékesítést segítő helyi termelői piacokat, valamint kiegészült a hagyományos piacok keresésére lehetőséget biztosító felülettel.

A kamara a Piackeresőt folyamatosan frissíti, így biztosítva a naprakész információk elérését. Mindehhez készséggel fogadják további termelők, élelmiszer-előállítók és agrárgazdasági tevékenység keretében piacon értékesítők jelentkezését, akik számára a NAK Piackeresőben díjmentesen biztosított a megjelenési lehetőség. Aki élni kíván a lehetőséggel, a lakhelye szerinti NAK megyei igazgatósággal, illetve a kamara megyei vidékfejlesztési referensével veheti fel a kapcsolatot.