Talán ennyi elfogultságot megengedhetek, hogy a legszínvonalasabb, legjobban érthető kiadványokat mi készítettük a kollegáimmal. Így jelent meg a tavalyi év során összesen 9 témába vágó kamarai kiadvány. Elsőként a Zöldítés kézikönyv, majd a Kölcsönös Megfeleltetés kézikönyv, aztán talán legsikeresebb összesen 120 ezer példányban kinyomtatott és már elfogyott Vidékfejlesztési Program kézikönyv, majd AKG, Öko-s kiadványunk, területmérési segédletünk is megjelent 2015-ben.


 

Az idei évben, amely esetekben szükséges volt felújítottuk a kézikönyvet (pl. Zöldítés), a legújabb jogszabályi helyzethez igazítottuk a tartalmat. De a kézikönyvek terén a legjelentősebb vállalkozásunk egy új kézikönyv megalkotása volt. Jelentem, hogy a tegnapi nappal elkészült és nyomdába is került a Közvetlen Támogatások 2016 gazdálkodói kézikönyv. A kiadvány digitális formában ezen a linken tölthető le.

A kiadvány előszavában gyakorlatilag azt írjuk, hogy a kézikönyv azzal a céllal készült, hogy segítse a közvetlen támogatást igénylő gazdálkodókat az átállásban, az egyes jogcímek céljának és feltételrendszerének megismerésében. A kiadvány ezek mellett hasznos gyakorlati tanácsokkal látja el az olvasókat a támogatás igénylésével kapcsolatban. A szankciók elkerülése és a támogatási lehetőségek legjobb kihasználása érdekében a gazdák számára is fontos a jogcímek feltételrendszerének részletes megismerése. A kézikönyv egyaránt előnyös lehet azok számára, akik már régebb óta gazdálkodnak, illetve azoknak is, akik egyelőre csak fontolgatják, hogy mezőgazdasági tevékenységbe kezdjenek.

A kézikönyvet próbáltuk úgy megfogalmazni és olyan „tetszetőssé” tenni, hogy laikusoknak is érdekes legyen. Javaslom, hogyha bárkit is kicsit érdekel ez bonyolult rendszer, vagy szeretné megérteni, hogy miért van szükség ennyi emberre az agrárközigazgatásban, ahhoz hogy működjön a támogatási rendszer, hogyan gondolkodik az EU ezekről a kérdésekről, akkor az szánjon rá egy kis időt és tekintse végig a kiadványt. Ezek a hazai (és az EU-s) mezőgazdasági termelők mindennapjai. Ha valaki még ezek után is vonzónak találja gazdálkodói életet, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy megvan benne a kellő elszántság.

Egyébként idén május 17-ig lehet benyújtani az Egységes Kérelmeket, amely a kézikönyvben részletezett közvetlen támogatások megszerzésének kötelező lépése. Már csak kevesebb mint 3 hét van hátra az időszakból, és még nagyon sok munka van hátra, úgyhogy akinek támogatást kell igényelnie az keresse falugazdászát, szaktanácsadóját, vagy esetleg Ő maga, de kezdje elkészíteni a kérelmet, mert szoros lesz. Szóltam előre.