A Gazdablogon Papp Gergely korábbi bejegyzése is egy olyan állatokat támadó betegségről szólt, amely komoly károkat okoz minden szempontból. Nemcsak az állatokat, de a növényeinket is könnyedén megtámadhatják olyan károsítók, amelyek veszélyeztethetik pl.: az élelmiszerek elérhetőségét (lásd: libamáj).


Ezen károsítók terjedésére, esetleges járványok kialakulásának megelőzése sokrétű feladat, amely kérdéssel nemcsak helyi, nemzeti vagy uniós szinten kell foglalkoznunk. A múlt héten az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) jelenített meg egy olyan praktikus tanácsokat összefoglaló kiadványt, amely a határokon is átívelő növény- és állat betegségek megállítását segíti elő.

Néha már olyan érzésünk van, hogy a globalizáció egy elcsépelt fogalom. Mégis vannak olyan szempontok, amikor komolyan kell vennünk ezeket a folyamatokat, hiszen a világunk ugyan „felgyorsult” fel, de bizonyos helyzetekben célszerű lenne hasonlóan gyors válaszokat is adni. Ilyen eset lehet egy-egy növényi vagy állati betegség váratlan, vagy akár járvány szerű megjelenése. Világunk modern kommunikációs technikái a gyors válasz adásban kiváló segítséget nyújthatnak, ha azokat hatékonyan használjuk fel.

A hatékony válaszok adása kapcsán nyújt segítséget a FAO által készített kézikönyv, amely az alábbi linken érhető el. A kézikönyvben a FAO által támogatott gyakorlati példákat is találunk a világ számos pontjáról.

http://www.fao.org/3/b-i6538e.pdf

A kiadvány angol nyelven érhető el, amelyben érdekes infografikák is helyet kaptak. Az infografika jól szemlélteti, hogyan találkozhatunk a globalizáció eredményeként a fertőzött vagy szennyezett élelmiszerrel.

(Az infografika forrás: A FAO kiadványának 8. oldala)

Az élelmiszerbiztonság fontos kérdés világszerte, nemcsak a fejlett, hanem a fejlődő térségekben is. Mindezt jól szemlélteti és leírja a FAO kiadványa.