Ez ma már nemcsak a városi kölyköknek jelent igazi felfedezést. Vidéki kortársaik sem biztos, hogy ismerősek ezen a téren. A háztáji gazdálkodás, a betevő megtermelése, a veteményes és jószág gondozása már nem alapvető vidéki gyakorlat.


 

A vidéki vagy városi gyerekek ugyanúgy élvezik, amikor megbarátkozhatnak ezzel a világgal. A farm vakáció, a vidéki nyaralás során nemcsak a gyümölcsfákat, a veteményest és a kedves állatokat szerethetik meg. Egy-egy ilyen találkozás során valódi barátságok születhetnek a vidéki és városi gyerekek és családjaik között.

Emellett a gyerekbarát falusi porta, nyitott gazdaság kialakítása és bemutatása során maga a gazda, annak családja is az újrafelfedezés örömével csodálkozhat rá, hogy a napi rutin és nehézségek mellett mennyi szépség és érték is van a vidéki gazdálkodói létben. A jó levegő, az egészséges környezet és élelmiszer, a természettel való harmonikus viszony igazi, felbecsülhetetlen kincsek, amelyekért hálásak lehetnek. Mindez a városiak számára olyannyira vonzó tud lenni, hogy úgy döntenek, kiszállnak a városi mókuskerékből és vidéken rendezkednek be, önellátóvá válnak. A vidékre települő szíves-lelkes városiak aztán lehetnek egy-egy falu fejlesztésének motorjai, mint azt már sok esetben láthattuk.

A városi – vidéki kapcsolatok igazi identitásformáló erejűek, résztvevői társadalmilag, kulturálisan nyitottabbá, a saját és a másik értékei iránt fogékonyabbá válhatnak. A nagyipari gyakorlat vs. családi gazdálkodás és manufakturális, kistermelői élelmiszer előállítás megismerői pedig bizonyosan tudatosabb fogyasztókká és lelkesebb piacjárókká lesznek, válogatva a jobbnál jobb termelői élelmiszerek között.

Egyszóval a gyerekek vidéki farm vakációztatása nagyon is megváltoztathatja, alakíthatja nemcsak a gyerekek, de családjaik gondolkodását, életmódját is.

Egyelőre nem igazán elterjedt még ez a szünidei lehetőség, de érdemes keresgélnünk, mert akadnak azért már jó példák, amelyekhez érdemes csatlakoznunk, legyünk városiak, vagy vidéki gazdálkodók.