állattenyésztés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 7

Takács Attila

Gazdasági agrármérnök

Kéknyelv betegség

2014. november 24.

A betegség lázzal, fokozott nyálképződéssel jár, és mivel a vírus vérereket károsítja, ezért az ajkak és a nyelv ödémássá válhat, ettől alakul ki a kékes színű nyelv.

Az állattenyésztők nagy részét érinti és komolyan foglalkoztatja ez a hazánkban október közepén megjelent fertőző betegség, ami a kérődző állatfajok, azaz a szarvasmarhák, juhok, kecskék, őzek, szarvasok és muflonok járványos betegsége. A betegség lázzal, fokozott nyálképződéssel jár, és mivel a vírus vérereket károsítja, ezért az ajkak és a nyelv ödémássá válhat, ettől alakul ki a kékes színű nyelv.

Teljes cikk

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

A szövetkezésről I.

2014. november 20.

A sorozatunk első bejegyzése, amely a termelői szövetkezés szerepéről szól a mezőgazdaságban.

A mezőgazdaságban, de igazából általában az élelmiszer-előállítás területén a téma, ahova szinte minden beszélgetés és vita visszatér a termelők közötti szövetkezés, együttműködés szerepe. Ez egy megkerülhetetlen kérdés, nem véletlen, hogy speciális versenyszabályok vonatkoznak a mezőgazdaságra. Igazából mindenki egyetért abban, hogy valamilyen együttműködésre szükség van a termelők között, de a részletek tekintetében már jelentős különbségeket tapasztalhatunk a különböző álláspontok között. A jövőben többen is írni fognak erről a témáról ezen a blogon, úgyhogy most kezdjük meg az elmélyedést a kérdésben.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Luca-napi „jövendölés”

2014. december 16.

A Luca-naphoz köthető hagyományok egyike, hogy ezen a napon búzaszemeket kezdtek csíráztatni és annak keléséből próbálták megjósolni a következő év termését. Ha karácsonyig minden szem kikelt, akkor jó termésre lehetett számítani.

Teljes cikk

Takács Attila

Gazdasági agrármérnök

Mennyiségi vagy minőségi termelést támogassunk?

2015. január 27.

Egy új támogatási időszakhoz kapcsolódó tervezéskor, majd a bevezetésekor mindig felmerülnek új ötletek, célok, irányok mind gazdálkodói, mind hazai és brüsszeli intézmények vezetői, szakértői részéről, és persze minden más szereplőéről is, aki bármilyen szálon kötődik az európai agráriumhoz, élelmiszertermeléshez.

A Blog gazdája az új támogatási időszakkal kapcsolatban a múlt heti bejegyzésében írt az idei évnek jelentőségéről, korábban pedig arról, hogy sok-e a 18 000 000 000 000 forint támogatás, amit az unió kifizet évente az agrárium szereplőinek. Ahogy ígérte, fogunk még írni az állattenyésztéshez kapcsolódó támogatásokról is, amint bővebben ismertek lesznek a részletei, és elkészülnek a hozzájuk kapcsolódó hazai jogszabályok is. A következő pár sorban a fenti gondolatokat azzal egészíteném ki, hogy melyek lennének a támogatásokkal szemben a gazdálkodói elvárások, melyek azok, amelyeket lehet/ne teljesíteni és mi az, ami nem reális.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Egy marhalábszár rövid története

2015. március 16.

Úgy terveztem, hogy a legutóbbi számtenger után, a számok világánál maradva, az átlag - mit mutató – veszélyeiről fogok írni, de egy marhalábszár felülírta a terveimet.

Történt ugyanis, hogy a heti bevásárlás alkalmával megpillantottam egy csodálatos, zsírszövetekkel enyhén átszőtt marhalábszár darabot, amely felbátorított egy jó gulyásleves elkészítésére. Talán szakmai ártalom, de lehetőség szerint igyekszem minden kosaramba kerülő élelmiszert alaposan megvizsgálni. Lejárati időn túl megnézem az összetevőket, honnan származik. Egyszerűnek tűnik, de ez a néhány alapművelet sem minden esetben hajtható végre tapasztalat nélkül.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

21 nap

2015. június 01.

A mezőgazdaság kapcsán – annak egyik leggyakoribb sajátosságaként – gyakran emlegetik a környezettől a természet erőitől való függőségét. Ez a legtöbb növénytermesztési tevékenység esetében így van, azonban az állattenyésztés, különösen annak egy speciális esete gyakorlatilag „gyárként” működik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének kockázatok vagy hogy a sikerességhez ne lenne szükség szakértelemre.

A tegnapi nap abban a szerencsében volt részem, hogy személyesen is jelen lehettem hazánk egyik legkorszerűbb keltető üzemének ünnepélyes átadásán, amelyet az üzem rövid működés közbeni megtekintése zárt, aminek egy-két érdekességét szeretném most megosztani.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Messze még a 6 millió

2015. június 15.

Az íróasztal mellől leggyakrabban új üzem avatása vagy netán egy régi felújítása kapcsán látogatunk el egy-egy vidéki gazdasághoz, ezért is örültem különösen a lehetőségnek, amikor egy régi kor után fennmaradt sertéstelepre invitáltak.

Tudom – de minden esetre remélem – hogy a kevésbé korszerű telepek közül valót látogattam meg, mégis több hallott-látott dolog is gondolkodóba ejtett.

Teljes cikk