élelmiszer” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 7

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

ANUGA – az élelmiszeriparosok világkiállítása

2015. október 27.

Minden második évben októberben Németországban összegyűlnek a világ meghatározó élelmiszeripari cégei, a feldolgozók, nagykereskedők, kiskereskedők, élelmiszeripari technológusok és gépforgalmazók. Az ANUGA két évente kerül megrendezésre Kölnben.

Igaz mi alapanyag termelők vagyunk, de a fejlődés iránya az alapanyag feldolgozásában, és ezt követően magasabb áron való félkész vagy késztermékként történő értékesítésében számunkra is érdekes tapasztalatokat nyújt.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Helyi termék – biztonságos élelmiszer

2016. március 22.

A korábbi bejegyzésemben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Helyi termék” című kézikönyvének megjelenéséről írtam, amely többek között az élelmiszer-előállítás élelmiszerbiztonsági és higiéniai szabályait külön fejezetben foglalja össze, és ami már letölthető formátumban is megtalálható a Kamara weboldalán.

Az élelmiszer előállítók és a témával foglalkozó szakértők mindig nagy felháborodással hallgatják azokat a kijelentéseket, amelyek az egészséges élelmiszerről szólnak. Véleményük szerint minden hivatalosan előállított és a boltok polcain kapható élelmiszer egészséges, hiszen az élelmiszer szó maga is azt jelenti, hogy emberi fogyasztásra alkalmas, az előállítás bevizsgált körülmények között zajlik, vagyis nyugodtan megvásárolhatjuk és megehetjük azokat.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Emulgeálószer-fogyasztás táplálkozási jelentősége

2016. december 16.

Az adalékanyagok kedvezően befolyásolják az élelmiszerek tulajdonságait, megkönnyítik az alapanyagok feldolgozását, javítják a termékek minőségét és meghosszabbítják azok eltarthatóságát.

Az életmódbeli változások (pl. rohanó életvitel, házon kívüli étkezés térhódítása, egyszemélyes háztartások megjelenése) miatt az otthoni élelmiszer-feldolgozás és élelmiszer-tartósítás fokozatosan háttérbe szorul, így egyre nagyobb jelentősége van a feldolgozóipar által előállított termékeknek.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

E-gyem ne E-gyem

2017. január 25.

Napjaink élelmiszer fogyasztóinak mindennapi választási döntéseiket számos, gyakran egymásnak ellent mondó információra alapozva kell meghozniuk. Az élelmiszerek előállítása során alkalmazott technológiai megoldások mellett azok összetevői is gyakran a média, és ezáltal a fogyasztók fókuszpontjába kerülnek.

Napjaink talán egyik legellentmondásosabb élelmiszer összetevői az élelmiszeripari adalékanyagok (E-számok). A hazai fogyasztók nemzetközi viszonylatban is komoly aggodalmat éreznek ezekkel az anyagokkal kapcsolatosan.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Élelmiszer innováció kutatói szemszögből

2017. február 28.

Negyedik alkalommal került megrendezésre a nemzetközi élelmiszer innovációs konferencia (International Conference on Food Innovation, FoodInnova) a bolognai egyetem cesenai kampuszának szervezésében 2017. január 31. és február 3. között.

A konferencia előadásai főként az új innovatív megoldásokra (előállítás, csomagolás és biztonsági aspektusok), kiemelt tekintettel a fenntarthatóságra, az élelmiszer veszteségek csökkentésére, valamint a melléktermékek felhasználására koncentráltak.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Mi vár ránk idén? Étel- és ital trendek 2017

2017. március 10.

Minden évben nagy érdeklődéssel várom a MINTEL fogyasztói megkérdezések, termékbevezetések és szakértői vélemények alapján összeállított éppen aktuális élelmiszer-fogyasztási trend előrejelzéseit, majd lelkesen várom a jóslatban szereplő termékek megjelenését.

Az idei prognózis is számos érdekes termékfejlesztési lehetőséget rejt, na de lássuk, mik is ezek! 

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Horizontális együttműködési lehetőség az élelmiszeriparban

2017. március 22.

Két alapvetően egészséges élelmiszer összege egy fokozott kedvező egészségügyi hatásokkal rendelkező termék. Álom vagy valóság?

Kiváló példája ennek a bolognai egyetem kutatóinak munkája, amely során a mediterrán diéta két értékes tápanyagokban gazdag alapvető alapanyaga, a paradicsom és az olívaolaj egységesítésével új terméket fejlesztettek ki.

Teljes cikk