őstermelők” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

Őstermelők

2015. április 07.

„Őstermelői piac” - hirdeti a Bosnyák téri vásárcsarnok épületén a felirat. Ilyenkor húsvét előtt kézenfekvőnek látszott, hogy az összetrombitált gyermekeinkkel együtt tervezett ebéd alapanyagait közvetlenül a termelőktől szerezzük be. Sok projektben vettünk részt, ahol a faluvállalattal, szociális bolttal, rövid ellátási lánccal és hasonló témák elméletével foglalkoztunk, most a gyakorlat következett.

Előrebocsátom, hogy nem vagyunk sem tudatos vásárlók és nincsenek vásárlói tradícióink, kevés idővel rendelkezünk és gyermekeink elköltözésével egyre csökkenő, de még így is nagycsaládos mennyiségek beszerzését kell megoldanunk. Mindehhez kertvárosban lakunk, egy olyan pesti kerületben ahol csak egyetlen, a budapesti átlagnál drágább piac van hetvenezer emberre. A nagycsaládos létből következően hatalmas hűtőkkel és tágas kamrával rendelkezünk a beszerzett áru raktározása céljából.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Egy gazdaság, ami a közösségé

2015. április 20.

Washington államban jelentős szerepe van az agráriumnak, több mint 37.000 gazdaság működik ezen a területen. A mezőgazdaságon belül az államban jelentős szerepe van a gyümölcstermesztésnek. Elsősorban almát, és cseresznyét termelnek, de jelentős arányt képvisel a bogyósgyümölcsök termesztése is.

Ez az írás egy következő tudósítás, arról a tengerentúli szakmai útról, amelyen szerencsés ösztöndíjasként vehetek részt, az Amerikai Kormány jóvoltából. Érdekes élményben volt részem, amikor a távoli Seattleben, az IT világ egy újonnan feltörekvő városába érkeztem.

Teljes cikk

20 év után alapvetően változik az őstermelői szabályozás

2016. január 12.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Már megszokhattuk, hogy az év eleje általában sok jogszabályi változást hoz. A 2016-os év jelentős változást hoz az őstermelők életében. Nemcsak a papír alapú igazolványok lecseréléséről van szó, hanem ennél sokkal komolyabb változások is életbe léptek 2016. január 1-vel.

A belsős (kamarai) használatra szánt szakmai anyag bevezetőjébe a következőket írtuk:

„2016. január 1-jével hatályba lép, a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló 436/2015. (XII.28.) új kormányrendelet. Az új szabályozási környezet kidolgozásában valamennyi érintett szervezet, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is aktívan részt vett. Az új koherensebb, közérthetőbb formában szabályozza az őstermelőkre vonatkozó szabályokat. A rendelet célja a Kormány jelenlegi bürokráciacsökkentési törekvéseivel összhangban az ügyfelek hosszú távú adminisztrációs terheinek csökkentése. Az új rendelet megteremti a kérelem elektronikus előállításának, és a jelenlegi papír alapú igazolványok helyett a kártya alapú igazolvány bevezetésének feltételeit. Továbbá az ellenőrizhető adatkörök kibővítésén keresztül rögzíti az ellenőrzési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket, eljárási szabályokat, amelynek eredményeképp a jogkövető őstermelők a tisztább versenyhelyzetnek megfelelően előnyösebb helyzetbe kerülhetnek, a nem valós őstermelői tevékenységet folytatók pedig kikerülhetnek a rendszerből. A rendelet gazdaságfehérítő célokat is szolgálva kívánja szabályozni, illetve megszűntetni azt az ellentmondásos helyzetet is, hogy az őstermelők ugyanazt a terméket azonos helyen és azonos időben őstermelőként és egyéni vállalkozóként is értékesítik. Az új szabályozás 2016-ban megvalósítandó célja egyúttal az is, hogy a vásárlók is egyértelműen fel tudják ismerni az érvényes igazolvánnyal rendelkező valós őstermelőket, és a hazánkban megtermelt őstermelői termékeket, ezáltal is ösztönözve azok fogyasztását."

Teljes cikk

Tudja, hogy kitől vásárolja a barackot?

2016. szeptember 01.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Ezentúl tudni fogja, mert 2016. szeptember 1-jétől mindenki számára elérhető az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás és internetes felület, amely lehetővé teszi az őstermelők nyilvános adatainak – köztük az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának, illetve az őstermelő által előállított és értékesíteni kívánt termékek – lekérdezését.

A kamara közleménye alapján, a 2016. szeptember 1-jétől elérhető alkalmazás megadja az őstermelő nevét, az igazolvány hatályosságára és érvényességére vonatkozó adatokat, az igazolványon szereplő, az őstermelő által termesztett növénykultúrák, növényfajok és a tartott állatfajok megnevezését, illetve az őstermelő által vadon gyűjthető termékek körét.

Teljes cikk