adatbázis” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A növényvédő szer felhasználás keretei

2016. május 17.

A gazdálkodók a növényvédelmi tevékenységeiket egészen pontos tervezés mellett végzik.

A gazdálkodó a növényei megfigyelésével és az időjárás előrejelzés alapján válogatja meg a felhasznált növényvédő szereket. Nemcsak az ára, hanem a készítmény összetétele is fontos paraméter lesz.

Teljes cikk

Nemcsak a gazdák növényvédelmi tevékenységét segíti a NAK, hanem komoly növényvédelmi adatbázis is épít

2016. október 03.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi előrejelző portálja már harmadik éve segíti a gazdálkodókat, érdeklődőket. A rendszert közel 80 növényorvos bevonásával működteti a NAK.

A szakemberek országszerte végzik a növényvédelmi előrejelzési tevékenységet, amelyről hetente írásos bejegyzéseket tesznek közzé. Aktuális jelentéseik nemcsak a gazdálkodókat, hanem a hobbi gazdálkodókat is segíti a várható növényvédelmi problémákra való felkészülésben.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Hazai élelmiszer összetételi adatbázis születése

2017. február 15.

Egy ritka természeti vagy csillagászati esemény érdeklődők tömegét vonzza, különösen igaz ez, ha emberöltőnként csak egyszer tapasztalható eseményről van szó. A tudomány és az élelmiszer-lánc szereplőinek hasonló élményben lehetett részük, amikor 2016 decemberében megjelentek az első hazai adatokat tartalmazó, elektronikus formátumú élelmiszer összetételi adatbázisok.

„Az élelmiszerek kémiai összetételének ismerete az első nélkülözhetetlen lépés a betegségek étrendi kezelésének vagy a táplálkozás mennyiségi tanulmányozásának esetében” (McCane & Widdowson, 1940).

Teljes cikk