agrárinformatika” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

Virtuális bizalom

2014. december 18.

A területileg is szétszórt, nagy létszám elméletileg kiállt az internetes megoldások után. Mégis mi hiányzik? Miért nem fejlődik gyorsabban a távoli tudásmegosztás, kereskedelem, együttműködés? A bizalom hiányzik! Nem a technológiában, mert a felmérések alapján láthatjuk, hogy az érintettek több mint fele napi szinten használ internetet, vásárol, informálódik a neten.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Használjuk a térinformatikát!

2015. január 24.

A GPS rohamos sebességgel lett a mindennapjaink része, hiszen ma már majdnem minden okostelefon előrántható a zsebből és megmondja merre menjünk, ha például a legközelebbi benzinkúthoz szeretnénk eljutni.

A GPS mezőgazdasági alkalmazása kapcsán talán a legtöbb embernek a precíziós mezőgazdaság jut eszébe és magától forduló traktorokat látnak maguk előtt, de azért ennél jóval szélesebb az a terület, ahol már jelenleg is elérhető, nem is beszélve a jövő lehetőségeiről. Jómagam még külföldi tanulmányaim során fertőződtem meg térinformatikával, ahol részben erre nyitottabb szemlélet másrészt kedvezőbb feltételek biztosítják a szélesebb körű felhasználást. Itt kell megjegyezzem, hogy már 2007-ben életbe lépett az Európai Közösségen belüli térinformációs infrastruktúra kialakítását célzó úgynevezett INSPIRE irányelv. Ez egy lassú és nehézkes folyamat, amelyet jól mutat, hogy a 2013 év végén megjelent félidős értékelésben a legnagyobb nehézségnek a meglévő adatokhoz való hozzáférést jelölik meg.

Teljes cikk

Egységesített gazdálkodási napló ingyenesen a gazdáknak

2016. március 31.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A mezőgazdasági termelők mindennapjainak természetes része lett az elmúlt évtizedben, hogy egyre több adminisztratív vagy nevezzük nevén bürokratikus tevékenységet kell ellátniuk.

Vannak olyanok, akik azzal kecsegtetik a gazdálkodókat, hogy ez „teher” a jövőben csökkenhet. Azonban a realitás az, hogy a támogatások megszerzése, a jogszabályoknak történő megfelelés valószínűleg inkább csak növelni fogja a következő évtizedben azt az adat és információ mennyiséget, amire a hatóságoknak szüksége van, hogy a szabályokat betartassák és szerencsés esetben a támogatásokat kifizessék. Ezzel a termelők is tisztábban vannak, a gazdák többsége már megértette és meg is szokta, hogy adatokat kell szolgáltatnia, ezt a rendszer természetes velejárójának tartják.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mindig van hova fejlődni

2016. augusztus 10.

A folyamatos újítások, a javító, modernizáló szándék az, ami mozgásban, fejlődésben tartja a világot. Ez a tény minden szakterületre, tudományágra igaz. Nincs ez másként a mezőgazdaságban, kertészetben sem.

Szívesen fogyasztunk otthon megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, mégis nagyon nehéz feladat lehet annak ápolására, a hétköznapi munkavégzés mellett időt szakítani.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Robobee, azaz a robot méhecske

2017. március 13.

Apró drónok, mesterséges intelligenciával felvértezve lehetnek a jövőben a virágok beporzói. A japán Advanced Industrial Science and Technology (AIST) intézetnél már előrehaladott kísérletek vannak a mesterséges beporzás kapcsán.

A növények virágainak irányított megtermékenyítése már alkalmazott technológia (pl. vetőmag termesztés kapcsán, „kukorica címerezés”), de a drónok ilyen területen való alkalmazása még abszolút újdonság.

Teljes cikk