agrárium” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Bemutatkozás

2014. november 19.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Ez a mai világ, töménytelen információforrásával (net, tv, stb.) egy nekem való világ, hiszen folyamatosan, gyorsan és bármilyen témában tájékozódni lehet.

Papp Gergely a nevem, gyerekkoromban folyamatosan azt hallgattam, hogy „Jó pap holtáig tanul”. Belém nevelték a folyamatos információgyűjtés szenvedélyét, mindig is próbáltam minél több dolgot (nem feltétlenül könyveket) elolvasni.

Teljes cikk

A mezőgazdaság „marginális” szerepe

2014. november 28.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Az iskolában azt tanítják a gyerekeknek, hogy a modern világunkban a mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságon belül folyamatosan visszaszorulóban van. Azért mi agrárosok kicsit másképp látjuk ugyanezt a kérdést.

Az iskolában azt tanítják a gyerekeknek, hogy a modern világunkban a mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságon belül folyamatosan visszaszorulóban van. A GDP termelésnek alig néhány százaléka köthető az agráriumhoz, ezért a gazdasági fejlődés, a növekedés szempontjából gyakorlatilag lényegtelen a szerepe. Azért mi agrárosok kicsit másképp látjuk ugyanezt a kérdést. És az elmúlt 5 év történései is mást mutatnak.

Teljes cikk

Az agrár-közigazgatás nagy éve

2015. január 15.

2015 a talaj éve és 2015 a fény éve is, és ha több türelmem lett volna a google-on keresni, akkor valószínűleg még sok minden találhattam volna, hogy minek is lesz 2015 a nagy éve. Pedig, ahogy előző este a híradót néztem az jutott eszembe, hogy Magyarországon, 2015 az agrár-közigazgatás éve lehetne.

2015. január 14-ével hivatalosan is megkezdte a működését a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Államtitkársága Kecskeméten, ami óriási dolog Magyarországon, mert a magyar közigazgatás rendkívül Budapest központú (sőt kifejezetten a belvárosra koncentrálódik). Furcsa módon még talán az agrár-közigazgatás előtt idén álló feladatok közül ez a legkönnyebben teljesíthető. Még úgyis, hogy tudom a kollegáknak főleg az elején nehéz lesz, amíg kialakulnak a rutinok, megszokják ők és a velük kapcsolatban lévők az új helyzetet. Ezzel együtt ennél idén csak nehezebb feladataink lesznek.

Teljes cikk

Takács Attila

Gazdasági agrármérnök

Mennyiségi vagy minőségi termelést támogassunk?

2015. január 27.

Egy új támogatási időszakhoz kapcsolódó tervezéskor, majd a bevezetésekor mindig felmerülnek új ötletek, célok, irányok mind gazdálkodói, mind hazai és brüsszeli intézmények vezetői, szakértői részéről, és persze minden más szereplőéről is, aki bármilyen szálon kötődik az európai agráriumhoz, élelmiszertermeléshez.

A Blog gazdája az új támogatási időszakkal kapcsolatban a múlt heti bejegyzésében írt az idei évnek jelentőségéről, korábban pedig arról, hogy sok-e a 18 000 000 000 000 forint támogatás, amit az unió kifizet évente az agrárium szereplőinek. Ahogy ígérte, fogunk még írni az állattenyésztéshez kapcsolódó támogatásokról is, amint bővebben ismertek lesznek a részletei, és elkészülnek a hozzájuk kapcsolódó hazai jogszabályok is. A következő pár sorban a fenti gondolatokat azzal egészíteném ki, hogy melyek lennének a támogatásokkal szemben a gazdálkodói elvárások, melyek azok, amelyeket lehet/ne teljesíteni és mi az, ami nem reális.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Nők a vidékfejlesztésben – Vidéki Nők Világnapja

2016. október 17.

Ahogy a Gazdablog egyik korábbi bejegyzése is beharangozta, október 15-én 9. alkalommal ünnepeltük a vidéki nőket, amit az ENSZ 2007-es közgyűlése nyilvánított hivatalosan a Vidéki Nők Nemzetközi napjává.

A Magyar Női Unió, lassan hagyományteremtő módon, második alkalommal, október 14-16 között rendezett nemzetközi résztvevőkkel háromnapos konferenciát Harkányban.

Teljes cikk