akg” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

AKG – kézikönyv is segíti az új AKG feltételeinek megismerését

2015. szeptember 29.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ez előzőekben már megjelent Zöldítés, Kölcsönös Megfeleltetés, Nitrát és Vidékfejlesztési Program kézikönyvei után újabb kiadványt jelentetett meg, az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kézikönyvet.

A kézikönyv elsősorban a támogatási kérelem benyújtásához nyújt segítséget.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

AKG csomag tervezése – megjelent az AKG kalkulátor

2015. október 22.

Sokan érdeklődnek a most induló AKG programról. Én személy szerint is sok kérdést kapok, az AKG-s előadásoknak is most van dömpingje, pörög a kommunikációs kampány.

A gazdálkodók egyre inkább kezdik látni, hogy némiképp megváltozott a támogatás logikája. Az új AKG rendszerének kialakításakor célként tűzték ki, hogy tudatosabb gazdálkodói döntés eredménye legyen az AKG-ba való belépés.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Fókuszban a területmérés

2015. november 12.

Az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és Ökológiai gazdálkodás (ÖKO) támogatására vontakozó támogatási kérelmek benyújtási időszaka elkezdődött, november 7-én megnyílt az MVH által működtetett elektronikus benyújtó felület.

Az AKG és ÖKO támogatásokra pályázni kívánóknak a támogatási kérelmükhöz az elektronikus felületre fel kell tölteni a támogatásba bevinni kívánt földterületeik GPS-el lemért körvonalait (poligonokat). Az gondolom, hogy nem csak a pontozási rendszerben szereplő kiválasztási szempontok fogják meghatározni azt, hogy ki részesül végül támogatásban, a területmérés elvégzése szűk keresztmetszete lehet már a támogatási kérelmek benyújtásának is. Azt tapasztalom, hogy sok az érdeklődő, aki fontolgatja a pályázat benyújtását, viszont ehhez képest országosan kevés lehet a színvonalas területmérési szolgáltatást nyújtó vállalkozás.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Eredményhirdetésre várva - zajlik az AKG és ÖKO támogatási kérelmek feldolgozása

2016. január 25.

2015. december 31-én lezárult a Vidékfejlesztési Program Agrár-környezetgazdálkodási (VP-AKG) és Ökológiai gazdálkodás pályázatok (VP-ÖKO) támogatási kérelmeinek benyújtási időszaka.

A benyújtási időszak lezárulásával egy viszonylag feszült időszakot tudhatunk magunk mögött. A támogatási kérelmek összeállítása és az ehhez szükséges információk összegyűjtése, a pályázat részleteihez kapcsolódó döntések meghozatala sok időt és szinte folyamatos figyelmet követelt. Mivel a VP-AKG rugalmasabb, könnyebben alakítható pályázati struktúrává alakult, ezért alaposabb átgondolást igényelt a támogatási kérelmek elkészítése, mint a korábbi időszakokban. Ehhez ugyan többféle segítséget is kaptak a gazdálkodók, mint például az egész országot érintő tájékoztató fórumok, a NAK honlapján elérhető AKG kalkulátor és az AKG és ÖKO kézikönyvek is, de el kell ismernünk, hogy az AKG és ÖKO támogatási feltételek bonyolultak, átlátásuk sok időt és türelmet igényelt.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Szakértelem saját gazdaságban – módosult az AKG kiírás

2016. április 18.

Korábbi bejegyzéseim egyikében már taglaltam az Agrárkörnyezetgazdálkodás (AKG) támogatásához kapcsolódó szakértők alkalmazását érintő előnyöket és feltételeket, ami azonban egy újabb fejezethez ért azzal, hogy nemrég módosult a pályázati felhívás és a növényvédelmi, illetve talajvédelmi szakirányítókra vonatkozó elvárás.

Emlékeztetőül a korábbi bejegyzést nem olvasók számára felidézem, hogy az AKG pályázatok elbírálása során az 1. és a 3. tematikus előíráscsoportban 3 plusz pontot (ami 23, illetve 45 eurós többletet jelent hektáronként) szerezhettek azok is, akik vállalták, hogy növényvédelmi és talajtani szakirányítóval kötnek szerződést.

Teljes cikk