cseresznye” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mi következik a szamóca után a sorban?

2015. május 27.

Ha már eleget ettünk a szamócából (amiből ugye sosem elég, annak aki szereti ☺), keressük a hazai cseresznyét. A szamóca után érő következő gyümölcs a korai érésű cseresznye.

A hazai gyümölcs fajta nemesítés az elmúlt évtizedekben igen sikeres volt, így a termelők több magyar cseresznye fajta közül is választhatnak. De nézzük most a cseresznyét a fogyasztó szemszögéből.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Tömegcsapdázással a kukacos cseresznye ellen

2016. május 04.

Az időjárás jelenleg ijesztget minket kertészeket. Igaz, hogy a törzses gyümölcseink már elvirágzóban vannak, ám ahogy a Gazdablog korábbi bejegyzésében részletesen is említettük, az apró terméskezdeményeket is károsíthatja a hideg időjárás. Így mi aggódó kertészek minden este a kinti hőmérsékletet nézegetjük, de ami még az estinél is kritikusabb, az a hajnali hőmérsékleti minimum.

Hajnalban van a leghidegebb, általában ilyenkor kell alkalmazni a fagyvédelmi eljárásokat. Éppen az ilyen fagyvédelmi eljárások időzítése miatt fontos a mikroklíma. A legtöbb árutermelő ültetvényben már saját, napelemmel működő meteorológiai állomás van kihelyezve, az időjárási paraméterek pontos mérésére, illetve ezekkel az időjárás is előrejelezhető tábla szinten.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Közeleg az eper szezon vége, de mi lesz a következő?

2016. június 06.

A hazai szabadföldi szamóca ültetvények betakarítás végéhez közeledik. Itt van tehát lassan az eper szezon vége. A késői érésű fajtákról ugyan még zajlik a betakarítás 1-2-3 hétig, de egyre kevesebb helyen találjuk majd meg az magyar epret árusító standokat. Milyen friss gyümölcs lesz a következő?

Már a múlt hét folyamán vásárolhattunk az idei friss ropogós cseresznyéből és hamarosan számíthatunk a friss meggy megjelenésére is. Jönnek tehát a csonthéjasok sorban, a cseresznye után a meggy, a meggy után barackok és a szilva következik.

Teljes cikk