eip” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 9

Kutatók és gazdálkodók egy helyen

2016. február 26.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Talán nem vitatja senki: a versenyképesség javításának elengedhetetlen feltétele, hogy legyenek innovációk. Állandóan változik a környezet, az igények, ezekhez pedig alkalmazkodni kell. Fejleszteni a meglévő rendszereket, változtatni a berögzült folyamatokon, esetleg teljesen új termékeket létrehozni.

Az innovációk ugyanakkor eléggé nehézkesen fejlődnek ki, a kutatási eredmények gyakran el sem jutnak a gyakorlati szereplőkhöz, illetve egyáltalán a kutatási témák nem feltétlenül a gyakorlat igényei szerint alakulnak. Ez nem csak Magyarországon, de EU szinten is megfigyelhető probléma.

Teljes cikk

Európai Innovációs Partnerség. Hogyan lehet csatlakozni?

2016. február 29.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Előző bejegyzésemben ígértem, hogy folytatom a megkezdett témát: szó volt az Európai Innovációs Partnerség (EIP) koncepciójáról és a csatlakozás előnyeiről, nem volt azonban szó a csatlakozás mikéntjéről. Erről a mostani bejegyzésemben adok tájékoztatást.

Az európai, de a hazai EIP hálózat megszervezésének is kulcseleme egy portál, ahova regisztrálni lehet. A regisztrációval pedig formálisan is az európai vagy a hazai EIP hálózat tagjává válva már módja lehet mindenkinek, hogy részesüljön az adott hálózat adta előnyökből.

Teljes cikk

Problémamegoldás EU módszerrel: EIP-AGRI fókuszcsoportok

2016. március 30.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Sok probléma adódhat a gazdálkodás során, amelyek lehetnek kisebbek, nagyobbak. A gazdálkodó vagy saját maga találja ki rájuk a megoldást, és építi be azt akár a rutinfolyamatok közé, vagy komolyabb problémák lévén, külső segítség után néz: esetleg a piacon keres alternatívát, vásárol valamiféle eszközt; vagy többekkel összeállva közös megoldáskeresésbe kezd. Sok a lehetőség.

De vajon, ki tudja megmondani, hogy egy komolyabb problémára van-e már megoldás? Miért akarjuk újra és újra feltalálni a kereket, elszigetelten egymagunk boldogulni? Mennyivel egyszerűbb lenne, ha minden egyes elakadásnál csak felcsapnánk egy „problémák-megoldások” katalógust, tele nekünk hasznos eljárásokkal!

Teljes cikk

Csak szerzel, vagy meg is osztasz? Külföldi tapasztalatcserék

2016. április 26.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Ha lehetőségünk van rá, bátran menjünk külföldre, tájékozódni, nemzetközi szintű tapasztalatokra is szert tenni. Ez hasznos, sőt, talán elengedhetetlen ahhoz, hogy fejlődjünk: mi magunk és rajtunk keresztül úgy általában a hazai gazdaság és társadalom.

Ez így volt régen is, ma is. Ami talán változott, hogy „kint” ránk is kíváncsiak és arra, amit elértünk, mert hiszik, hogy abból Ők is tanulhatnak. Saját benyomásaim alapján egyre inkább az a meglátásom, hogy míg korábban a tapasztalatszerzés, ma a tapasztalat-megosztás a módi.

Teljes cikk

Hallgatóság helyett résztvevők

2016. május 11.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Nemcsak a mezőgazdaságban dolgozókra, hanem általában igaz: egyre kevesebb az időnk. Vagy máshogy fogalmazva, a munkában egyre több tényezőre kell figyelnünk, a szabadidőnkben pedig egyre több lehetőségünk van a kikapcsolódásra, szórakozásra. Egyre több mindent szeretnénk tehát bezsúfolni adott időkeretbe.

Távolról indítva, de a lényeg, hogy nem mindegy ezért, a tudást is hogyan szerezzük. Vagy a másik oldalról: hogyan adjuk át. Törekednünk kell a hatékonyságra, nem engedhetjük meg magunknak, hogy órákat fecséreljünk el például olyan előadások hallgatására, amelyeknek a végén úgy távozunk: „Hát, ehelyett akadt volna fontosabb dolgom is...”

Teljes cikk

Megnyílt az EIP honlap

2016. május 31.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Mint korábban írtam, azok számára, akik nyitottak közös problémák megoldására, vagy lehetőségek kiaknázására, ajánlott csatlakozniuk az Európai Innovációs Partnerség (EIP) európai, illetve hazai hálózatához.

Az európai hálózathoz való csatlakozás lehetősége eddig is adva volt. A magyar hálózatba azonban csak körülbelül egy hete lehet regisztrálni. A regisztráció az EIP hazai honlapján, azaz az eip.fm.gov.hu-n keresztül lehetséges.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Kettősség az agrár-környezetvédelemben: mi legyen a cél, az extenzív, vagy az intenzív gazdálkodás?

2016. június 11.

A blogon már többször olvashattak az EIP-pel, azaz az Európai Innovációs Partnerséggel kapcsolatos cikkeket, legutóbb az EIP honlap megnyitásáról. Az elmúlt hetekben a témában rendezvénysorozatot tartottak, ahol volt szerencsém moderálni agrár-környezetvédelmet érintő témákban a gazdálkodók és a kutatók közti eszmecserét. A műhelybeszélgetések célja elsősorban a hálózatépítés, a kutatók és a gyakorlati megvalósítás közti párbeszéd élénkítése volt.

A cikkben az elhangzott beszélgetések tanulságaiból fogok csemegézni.

Teljes cikk

Milyen kutatást és hogyan tud hasznosítani a mai gazdálkodó?

2016. október 01.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Korábban már írtuk a kutatás és innováció szerepéről az agrárium jövőjével és fejlődésével kapcsolatban. Így a tudás kiemelt és nélkülözhetetlen szerepéről most nem fogok írni. Amit szeretnék megosztani önökkel az egy felkészülési folyamat részeként szervezett műhelymunka sorozat tanulságainak a rövid összefoglalója. Mire készülünk fel és igyekszünk felkészíteni a tagjainkat? Természetesen egy pályázati lehetőségre, a Vidékfejlesztési Program EIP kiírására.

Az EIP hátteréről és céljáról is írtunk már korábban (ide be lehetne linkelni a korábbi bejegyzést), most ezt a keretet igyekszünk feltölteni hazai tudásigénnyel.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Fenntarthatóság kontra támogatásból megvalósított fejlesztések - egy szakmai konferencia eredményei

2016. december 05.

Immár harmadik alkalommal volt szerencsém részt venni az ország egyik legnagyobb agrárkonferenciáján, amelyet negyedik éve december elején szerveznek meg a Balaton aranypartjának városában, Siófokon.

A kétnapos, az idei évben is szinte teltházas eseményen a Közös Agrárpolitika (KAP) jövője, a vidékfejlesztési támogatáspolitika helyzete, az ehhez szorosan kapcsolódó agrárfinanszírozás volt az első nap délelőttjének fókuszában.

Teljes cikk