gyümölcs” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 13

Az apróság, ami szinte mindent megeszik

2015. január 17.

Az ember állatot tenyészt és növényt termeszt, annak érdekében, hogy ellássuk magunkat élelmiszerekkel. Azt sosem szabad elfelejtenünk, hogy az, amit mi megeszünk, más élőlényeknek is táplálékul szolgál(hat). Ez egy örökös küzdelem, amiben azért az ember jelentős helyzeti előnyt élvez.

Vajon melyik az az állatfaj, aminek négy lába van, testét szőr borítja és kedveli a növényeinket. Nem számít neki, az sem, ha fás szárú növény kerül az útjába, de a lágyszárú növényeink gyökerét is szívesen fogyasztja. A téli időszakban már szinte mindegy milyen növényi részt talál, hatékonyan és jó ízűen dézsmálja.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Milyen gyümölcsfajtát válasszunk?

2015. február 05.

Biztos szívesen emlékszünk vissza még így télvíz idején is a frissen szedett szamóca, málna, cseresznye, meggy ízére. És még sorolhatnám, az olvasó pedig válogathatna aszerint, hogy az ő kis kertjében melyik gyümölcsfaj képviselteti magát. De biztos, hogy nem volt a szamócának belseje üreges és fehér? Biztos, hogy nem volt túl savanyú a meggy? Az, hogy a cseresznye kukacos volt-e, nem fajta kérdése.

Most van az ideje (vagy volt inkább ősszel), hogy új fajokat vagy fajtákat vásároljunk és ültessünk. Bár nem minden esetben lesz munkánk már a következő idényre „gyümölcsöző”.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mire való a metszőolló?

2015. február 09.

A metszés egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogyan azt sokan gondolják. Metszeni mindenki tud, inkább a módszerben van különbség. Mégis minden mozdulat alapja, hogy mi a metszés alapvető célja.

Ha dísznövényt metszünk, akkor elsősorban saját ízlésünkre alakítjuk az ágrendszerét. A gyümölcsfák metszése már egy kicsit ennél bonyolultabb. Ebben az írásban igyekszem összefoglalni azokat az alapvető szempontokat, amiket mindenki, még a hobby-kertész is könnyedén be tud tartani.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A málnáról…

2015. július 10.

A málna nem csak a medvék, hanem az én kedvencem is. Nemcsak enni szeretem a málnát, hanem termeszteni is, mert igazi sikerélmény. Csinálják csak utánam, mert egyszerű és örömteli tevékenység.

A málna termés, botanikailag csonthéjas terméscsoport. Furcsán hangzik, de mi kertészek ide soroltuk be. Specialitása, hogy a vacokkúp a növényen marad, anélkül távolítjuk el a bokorról, nem úgy mint a fekete szedret.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Fekete ribiszke - a C-vitamin bomba

2015. július 22.

Nehéz lenne megszámolni, hogy hányan keresnek minket azzal a céllal, hogy fekete ribiszkét vásároljanak. Ezen ugyan mi nem is csodálkozunk, hiszen jól tudjuk, hogy a fekete ribiszke az egyik legkiválóbb élelmiszer, ha C vitamint szeretnénk a szervezetünkbe juttatni.

Az itthon termeszthető bogyósgyümölcsök kiváló beltartalmi értékekkel rendelkeznek, és sokoldalúan felhasználhatók. Általában kis méretűek, változatos formájukkal kiváló díszét képezhetik házi kertjeinknek. A hazánkban termeszthető bogyósgyümölcsök mindegyike évelő, néhányuk fásodott szárú, termesztésükhöz viszont nincs szükség speciális metszési szaktudásra, mert nem hasonlítanak a gyümölcsfákhoz. Mivel méretük kicsi, vegetatív úton könnyen szaporíthatóak, így sokunk kiskertjében megtalálhatjuk az ízletes, gyakran még gyógynövényként is felhasználható termést adó növényeket.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Növénytáplálás kint a terepen

2015. szeptember 04.

A növényeink táplálására a sikeres és hatékony növénytermesztés érdekében oda kell figyelnünk. A növényeink a talajból, termesztőközegből vagy éppen levélen át képesek felvenni azokat a tápanyagokat, amelyekre szükségük van. Ideális esetben ezek az elemek felvehető formában jelen is vannak a közegben.

Valamivel bonyolultabb ez a folyamat, mint az étel elkészítése egy recept alapján. De itt is megvannak a jól kipróbált technikák és receptúrák. A tápanyagutánpótlás szabályszerűségeit, a növények igényeit már sok-sok évtizede kutatják hazánkban és világszerte. A mai termelők pedig alkalmazzák a jelen és a múlt kutatási eredményeit, hiszen a kutatók a tapasztalataikat „lefordították” a gyakorlat nyelvére.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

ANUGA – az élelmiszeriparosok világkiállítása

2015. október 27.

Minden második évben októberben Németországban összegyűlnek a világ meghatározó élelmiszeripari cégei, a feldolgozók, nagykereskedők, kiskereskedők, élelmiszeripari technológusok és gépforgalmazók. Az ANUGA két évente kerül megrendezésre Kölnben.

Igaz mi alapanyag termelők vagyunk, de a fejlődés iránya az alapanyag feldolgozásában, és ezt követően magasabb áron való félkész vagy késztermékként történő értékesítésében számunkra is érdekes tapasztalatokat nyújt.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Málnát a déli féltekén is lehet termeszteni, nem is akárhogyan

2015. november 03.

Chile málna nagyhatalom. A világon, 2014-ben összesen 412.000 tonna málna termett az International Raspberry Organisation adatai alapján. Lengyelország (2013. 120.000 tonna), USA (2013. 78.000 tonna) és Szerbia (2013. 65.000tonna) mellett, Chile a negyedik ország, ahol nagy mennyiségben termelik a málnát. 2013-ban Chilében 44.600 tonna málnát állítottak elő.

A chilei málna 99%-ban feldolgozott formában, fagyasztva, vagy sűrítményként hagyja el az országot és kerül exportálásra, az Amerikai kontinens északi országaiba, vagy Európába. Persze az eddig elért eredmények ellenére, ott is vannak nehézségek és kihívások. A chilei málnatermesztők 70-80%-a kevesebb, mint 1 hektáron termeli a málnát. A kis birtokméret miatt az integrátor szerepet betöltő feldolgozóipari cégek csak nehezen tudják ellenőrizni a termesztési körülményeket, és a betakarítás sem gépesíthető. A málna szaporítóanyag beszerzés sem ellenőrizhető, ami nemcsak rövid, hanem hosszú távon növény egészségügyi problémákat is felvet.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Áfonya - a határainkon túl

2015. december 15.

A kék áfonya, vagy magas bokrú áfonya elméletileg itthon is termeszthető, de sok olyan speciális igénye van, ami megnehezíti és nem teszi igazán hatékonnyá a termesztését. Az egyik legfontosabb tényező, hogy az áfonya, savanyú kémhatású talajt igényel. Ennek hiányában a növény elpusztul, amelynek oka, az áfonya gyökerén, a növénnyel szimbiózisban élő gomba fajok jelenléte, amelyek csak megfelelő körülmények között képesek fejlődni. Mivel szimbiózisról van szó, egyik sem életképes a másik nélkül, azaz nincs áfonya „gomba” nélkül.

A savanyú termesztő közeg dézsás termesztéssel, és egyéb talaj kezelési technikákkal még meg is oldható, de nem igazán költséghatékony. A másik tényező, ami az áfonya termesztéséhez kell, az a hűvösebb klíma, ami hazánk bizonyos területein azért még adott. Mégsem tartozik a kék áfonya a hazai bogyósgyümölcs termesztés sikerágazatai közé, kék áfonya ültetvény csak nagyon kis méretben található meg itthon.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Tömegcsapdázással a kukacos cseresznye ellen

2016. május 04.

Az időjárás jelenleg ijesztget minket kertészeket. Igaz, hogy a törzses gyümölcseink már elvirágzóban vannak, ám ahogy a Gazdablog korábbi bejegyzésében részletesen is említettük, az apró terméskezdeményeket is károsíthatja a hideg időjárás. Így mi aggódó kertészek minden este a kinti hőmérsékletet nézegetjük, de ami még az estinél is kritikusabb, az a hajnali hőmérsékleti minimum.

Hajnalban van a leghidegebb, általában ilyenkor kell alkalmazni a fagyvédelmi eljárásokat. Éppen az ilyen fagyvédelmi eljárások időzítése miatt fontos a mikroklíma. A legtöbb árutermelő ültetvényben már saját, napelemmel működő meteorológiai állomás van kihelyezve, az időjárási paraméterek pontos mérésére, illetve ezekkel az időjárás is előrejelezhető tábla szinten.

Teljes cikk