innováció” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 7

Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

EIP-AGRI, avagy (fiatal?) gazdák az innováció kormányánál

2014. december 23.

Az előző bejegyzésemben megígértem, hogy megírom mi történt velünk, amikor úgy döntöttünk, hogy maradunk a közigazgatás levesében. Na, erre még sajnos várniuk kell, merthogy vissza illik térnem arra, amit még korábban ígértem.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Üvegház a tenger mélyén

2015. augusztus 06.

Álmomban sem gondoltam volna, hogy egyszer lehetővé válik, hogy növények termesztésére használjuk az óceán mélyét. Pedig egy olasz cég most meglehetősen intenzíven ezen dolgozik. Sok munka van még előttük, de az ötlet és eddigi eredményeik is nagyon érdekesek.

Az ötlet egyszerűen a hobbijukból adódik. A kutatást elindító család hobbija a búvárkodás. A sorozatos búvárkodások során felmerült bennük, hogyan lehetne kihasználni a tenger adta lehetőségeket.

Teljes cikk

Kutatók és gazdálkodók egy helyen

2016. február 26.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Talán nem vitatja senki: a versenyképesség javításának elengedhetetlen feltétele, hogy legyenek innovációk. Állandóan változik a környezet, az igények, ezekhez pedig alkalmazkodni kell. Fejleszteni a meglévő rendszereket, változtatni a berögzült folyamatokon, esetleg teljesen új termékeket létrehozni.

Az innovációk ugyanakkor eléggé nehézkesen fejlődnek ki, a kutatási eredmények gyakran el sem jutnak a gyakorlati szereplőkhöz, illetve egyáltalán a kutatási témák nem feltétlenül a gyakorlat igényei szerint alakulnak. Ez nem csak Magyarországon, de EU szinten is megfigyelhető probléma.

Teljes cikk

Európai Innovációs Partnerség. Hogyan lehet csatlakozni?

2016. február 29.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Előző bejegyzésemben ígértem, hogy folytatom a megkezdett témát: szó volt az Európai Innovációs Partnerség (EIP) koncepciójáról és a csatlakozás előnyeiről, nem volt azonban szó a csatlakozás mikéntjéről. Erről a mostani bejegyzésemben adok tájékoztatást.

Az európai, de a hazai EIP hálózat megszervezésének is kulcseleme egy portál, ahova regisztrálni lehet. A regisztrációval pedig formálisan is az európai vagy a hazai EIP hálózat tagjává válva már módja lehet mindenkinek, hogy részesüljön az adott hálózat adta előnyökből.

Teljes cikk

Megnyílt az EIP honlap

2016. május 31.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Mint korábban írtam, azok számára, akik nyitottak közös problémák megoldására, vagy lehetőségek kiaknázására, ajánlott csatlakozniuk az Európai Innovációs Partnerség (EIP) európai, illetve hazai hálózatához.

Az európai hálózathoz való csatlakozás lehetősége eddig is adva volt. A magyar hálózatba azonban csak körülbelül egy hete lehet regisztrálni. A regisztráció az EIP hazai honlapján, azaz az eip.fm.gov.hu-n keresztül lehetséges.

Teljes cikk

Milyen kutatást és hogyan tud hasznosítani a mai gazdálkodó?

2016. október 01.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Korábban már írtuk a kutatás és innováció szerepéről az agrárium jövőjével és fejlődésével kapcsolatban. Így a tudás kiemelt és nélkülözhetetlen szerepéről most nem fogok írni. Amit szeretnék megosztani önökkel az egy felkészülési folyamat részeként szervezett műhelymunka sorozat tanulságainak a rövid összefoglalója. Mire készülünk fel és igyekszünk felkészíteni a tagjainkat? Természetesen egy pályázati lehetőségre, a Vidékfejlesztési Program EIP kiírására.

Az EIP hátteréről és céljáról is írtunk már korábban (ide be lehetne linkelni a korábbi bejegyzést), most ezt a keretet igyekszünk feltölteni hazai tudásigénnyel.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Élelmiszer innováció kutatói szemszögből

2017. február 28.

Negyedik alkalommal került megrendezésre a nemzetközi élelmiszer innovációs konferencia (International Conference on Food Innovation, FoodInnova) a bolognai egyetem cesenai kampuszának szervezésében 2017. január 31. és február 3. között.

A konferencia előadásai főként az új innovatív megoldásokra (előállítás, csomagolás és biztonsági aspektusok), kiemelt tekintettel a fenntarthatóságra, az élelmiszer veszteségek csökkentésére, valamint a melléktermékek felhasználására koncentráltak.

Teljes cikk