kártevő” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Növényvédelem I. - Mit csinál egy növényorvos?

2014. december 05.

Növényeinket gyógyítja. Pontosabb megfogalmazás inkább az, hogy megelőzi a bajt. Mégpedig okszerű növényvédelmi eljárásokkal.

Mit jelent az okszerű növényvédelem fogalma? A leginkább megfelelő készítménnyel, a tökéletes időpontban azt a növényi részt kell kezelni, ahol a károsító előfordulhat vagy már előfordul.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A szőlészek és borászok 19. századi rémálma

2014. december 22.

1860-as években került Európába, óriási pusztítást okozott. Magyarországon 1874-ben jelent meg, Pancsova térségéből és Ausztria irányából fertőzött szaporítóanyaggal hurcolták be.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Gesztenyefák barnuló levelei

2016. szeptember 15.

Szeptember lévén, már-már azt hihetjük, hogy normális a lombhullató fák leveleinek hullatása, hiszen már ősz van. A naptár szerinti ősz azonban nem egyezik viszont a biológiai ősszel. Ugyan az élőlények, növények már érzékelik a nappalok rövidülését, viszont az őszi lombhulláshoz szükség van akár rövid, enyhe fagyos időjárásra is.

A vadgesztenye fát, előszeretettel használták őseink is parkokban, utak mentén, de kedveljük a házi kertekben is. Szinte mindenhol, ahol az országban járunk-kelünk a vadgesztenye fák levelei barnás színt mutatnak, és egy részük már a talajra is hullott. A lehullás oka viszont nem az ősz eljövetele, hanem egy növényvédelmi probléma eredménye.

Teljes cikk