kézikönyv” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 6

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

AKG – kézikönyv is segíti az új AKG feltételeinek megismerését

2015. szeptember 29.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ez előzőekben már megjelent Zöldítés, Kölcsönös Megfeleltetés, Nitrát és Vidékfejlesztési Program kézikönyvei után újabb kiadványt jelentetett meg, az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) kézikönyvet.

A kézikönyv elsősorban a támogatási kérelem benyújtásához nyújt segítséget.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Kiadványok – fórumok - ébredések

2015. december 01.

A 2014-2020 közötti időszakra szóló vidékfejlesztési támogatási lehetőségeket bemutató kamarai kézikönyv megjelenését követően számos fórum is lezajlott az országban, amelyek célja az volt, hogy a támogatásban potenciálisan érintetteket a lehető legjobban felkészítse az uniós források hozzájutására. Mint szakértőben, felmerül bennem a kérdés, hogy ez vajon mennyivel fogja megnövelni a pályázati felhívásokra érkező támogatási kérelmek számát?

Az kétségtelen, hogy az országban ma már kevés olyan gazdálkodó akad, aki ne hallott volna a 2014-2020 időszakra szóló Vidékfejlesztési Program adta lehetőségekről, az intézkedések, és az azokon belüli műveletek feltételrendszereiről, a kötelezettségekről, ami a támogatások elnyerésével járhat. A Programhoz kapcsolódó kézikönyv szinte minden potenciális érintetthez eljutott, és a fórumokon való részvétel is több száz fősre rúgott minden helyszínen.

Teljes cikk

Segítség termőföld ügyben

2015. december 04.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Mostanában sokat emlegetett téma a föld. A föld csak meghatározott mértékben áll rendelkezésünkre, azaz csak annyit tudunk „elosztani” egymás között, amennyi a rendelkezésünkre áll, az ország határain belül. Ez Magyarország esetében, a mezőgazdasági területeket tekintve nagyjából 5-5,5 millió hektár, a szántók ebből mintegy 4 millió hektárt tesznek ki. Több nem lesz, sőt igazából az egyéb felhasználások miatt inkább kicsit még csökken is. Talán éppen ezért, mert a termőföld egy korlátozottan rendelkezésre álló erőforrás, az elmúlt években egyre erősebben folyik érte a „küzdelem”.

A termőföldek használatáról, azok adás-vételéről számos jogszabály, kormányhatározat és egyéb más jogi szabályozás rendelkezik. Mindez több ezer oldal nehezen érthető, bonyolult joganyag. Éppen ezért egy gazdának nagyon nehéz dolga van, amikor próbál eligazodni a számára sokszor amúgy is idegen, komplikált világban.

Ezt az eligazodást segítve, elkészült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara legújabb gazdálkodói kézikönyve a Földforgalmi szabályozás, ami a www.nak.hu oldalon elérhető.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Kézikönyv segíti az ökológiai gazdálkodókat

2015. december 08.

Az Ökológiai gazdálkodás támogatásra (Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, az ökológiai gazdálkodás fenntartása) jelenleg is benyújthatók a támogatási kérelmek, a meghosszabbított határidő szerint december 31-ig.

A Nemzeti Agárgazdasági Kamara az ÖKO támogatási kérelmek benyújtásához és a támogatás előírásainak megismeréséhez, betartásához kapcsolódóan jelentetett meg gazdálkodói kézikönyvet. A kézikönyv elérhető a NAK honlapján. A kiadvány elkészítésében a legfontosabb releváns szervezetek működtek közre, így azt a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Biokultúra Szövetség, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei készítették.

Teljes cikk

Új kézikönyv a közvetlen támogatásokról

2016. április 28.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Tavaly a Közös Agrárpolitika (KAP), amely a mezőgazdasági termelők támogatását határozza meg, alapvetően átalakult. Azért, hogy ezeket a változásokat a hazai gazdálkodók képesek legyenek megérteni, és továbbra le tudják hívni az Őket megillető támogatásokat, éveken keresztül folyt a felkészítésük különböző gazdafórumokon és tanfolyamokon, illetve különböző kiadványok is készültek.

Talán ennyi elfogultságot megengedhetek, hogy a legszínvonalasabb, legjobban érthető kiadványokat mi készítettük a kollegáimmal. Így jelent meg a tavalyi év során összesen 9 témába vágó kamarai kiadvány. Elsőként a Zöldítés kézikönyv, majd a Kölcsönös Megfeleltetés kézikönyv, aztán talán legsikeresebb összesen 120 ezer példányban kinyomtatott és már elfogyott Vidékfejlesztési Program kézikönyv, majd AKG, Öko-s kiadványunk, területmérési segédletünk is megjelent 2015-ben.

Teljes cikk

Miért kapnak támogatást a mezőgazdasági termelők?

2016. június 28.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A Közös Agrárpolitika (KAP) történetét nem ismerők, illetve azok, akik nem gazdálkodnak általában nem értik miért kapnak támogatást a mezőgazdasági termelők. Sajnos néha még, akik saját magukat szakértőnek tartják se tudják pontosan, hogy miért és milyen összegű támogatásokat kaphatnak a gazdálkodók.

A mai bejegyzés célja nem az, hogy ezen eléggé komplikált, szerteágazó és évtizedek alatt kialakult rendszerek fejlődését elmagyarázzam. Hanem arra a kérdésre keressük a választ, hogy valóban a „semmiért” kapnak-e támogatást a mezőgazdasági termelők.

Teljes cikk