kap” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 21

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Október 16-án újra megnyílnak a pénzcsapok

2015. október 19.

Tekintettel az orosz embargó, valamint a tejkvóta kivezetés nyomán kialakult gazdasági helyzetre, az idei évben az egyébként megengedettnél (50%) magasabb előleget fizethetnek a tagállamok. Vagyis az idén kivételesen a közvetlen támogatások 70%-át kaphatják meg október 16. után a gazdálkodók. De nézzük, „mennyi is az annyi” 2015-ben!

Megközelítőleges euró összegeket már eddig is tudtunk, de miután az átváltási árfolyam csak szeptember végén vált ismertté, a pontos forint összegek mindezidáig várattak magukra. Az ország számára euróban folyósított közvetlen támogatások átváltási árfolyama a szeptember 30-i legutolsó, EKB által meghatározott középárfolyam. Az idei évben tehát 313,45 Ft-tal kell átszámolni a közvetlen támogatások összegét.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Egyszerűbb KAP várható

2015. október 30.

Röviddel az új Közös Agrárpolitika elfogadását és életbelépését követően Hogan biztos a KAP egyszerűsítését tűzte ki célul. Tény, hogy a 28 tagállam érdekei nyomán az uniós agrárpolitika a tervezettnél heterogénebb és bonyolultabb lett végül, de vajon sikerül-e utólag egyszerűsíteni a sok esetben egymásra fedő és sokszínű intézkedéseken.

Hogan biztos felkérésére a tagállamok az idei év első felében tehették meg javaslataikat a kívánt egyszerűsítésekkel kapcsolatban, valamint széleskörű társadalmi véleményezés is zajlott a kérdésben.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Új lehetőség az egységes kérelmek hibáinak javítására

2016. március 05.

Nem sokkal az új KAP indulását követően az Unió mezőgazdasági biztosa, Phil Hogan meghirdette annak egyszerűsítését. Már több javaslat is napvilágot látott, amely e cél szellemiségében született. A legtöbb gazda számára azonban várhatóan a szankciómentes módosításra lehetőséget adó előzetes MVH ellenőrzés és értesítés jelent majd lényegi segítséget.

A 2016-os kérelmezési évtől kezdődően - a Bizottság egyszerűsítési célkitűzéseinek eredményeképpen - bevezetésre kerül az előzetes ellenőrzés intézménye.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

A zöldítés első éves tapasztalatai

2016. március 11.

Egy év telt el a KAP legújabb reformjának indulása óta, lassan elérkezünk a következő egységes kérelem beadásához. A gazdálkodóknak egy évük volt megbarátkozniuk az új jogcímekkel, köztük a zöldítéssel. De vajon sikerül eredményesen felhasználni az első éves tapasztalatokat? Történik bármilyen változás az előző évhez képest? És ami a legfontosabb, várható-e a hibás zöldítési kérelmek számának csökkenése a jövőben?

A gazdálkodók részéről nagy tiltakozás övezte a KAP legújabb reformjának lényegi elemeként bevezetett zöldítést. Három követelményének, illetve azok végrehajtási módjának ökológiai hasznát sokan vonták kérdőre, nem beszélve az intézkedés által okozott többletadminisztráció és alacsonyabb SAPS összeg miatti felháborodásról. Sajnos a későn megjelenő bizottsági útmutatások, a részletek sokáig tisztázatlan volta is tovább rontott a gazdálkodók bizonytalanságán és az intézkedés jó hírnevén. Mindenesetre az első év negatív és pozitív tapasztalatai egyaránt várhatóan sokat segítenek a jövőbeli hibák kiküszöbölésében.

Teljes cikk

Új kézikönyv a közvetlen támogatásokról

2016. április 28.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Tavaly a Közös Agrárpolitika (KAP), amely a mezőgazdasági termelők támogatását határozza meg, alapvetően átalakult. Azért, hogy ezeket a változásokat a hazai gazdálkodók képesek legyenek megérteni, és továbbra le tudják hívni az Őket megillető támogatásokat, éveken keresztül folyt a felkészítésük különböző gazdafórumokon és tanfolyamokon, illetve különböző kiadványok is készültek.

Talán ennyi elfogultságot megengedhetek, hogy a legszínvonalasabb, legjobban érthető kiadványokat mi készítettük a kollegáimmal. Így jelent meg a tavalyi év során összesen 9 témába vágó kamarai kiadvány. Elsőként a Zöldítés kézikönyv, majd a Kölcsönös Megfeleltetés kézikönyv, aztán talán legsikeresebb összesen 120 ezer példányban kinyomtatott és már elfogyott Vidékfejlesztési Program kézikönyv, majd AKG, Öko-s kiadványunk, területmérési segédletünk is megjelent 2015-ben.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Újabb reform előtt a Közös Agrárpolitika

2016. június 03.

Alig két éve, hogy az újabb KAP útját tapossuk, és máris kezdhetünk gondolkodni a 2020 utáni átalakításán. Ennyire rosszul sikerült a jelenlegi, hogy már a gyermekéveiben azt várjuk és tervezzük, mi lesz majd, ha lejár a megbízatása?

Az 1962 óta működő Közös Agrárpolitika megreformálása nem újkeletű, valójában a KAP születése óta reformok sorozata. Nincs is ezzel baj, hiszen az idő múlásával újabb és újabb kihívások szolgálatába kell állítani a politikai eszközöket, mondhatni „haladni kell a korral”. De talán kicsit korainak tűnik a reformot követő második évben erről gondolkodni, még ha tudvalevő is, hogy egy elég hosszadalmas folyamatról beszélünk.

Teljes cikk

Miért kapnak támogatást a mezőgazdasági termelők?

2016. június 28.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A Közös Agrárpolitika (KAP) történetét nem ismerők, illetve azok, akik nem gazdálkodnak általában nem értik miért kapnak támogatást a mezőgazdasági termelők. Sajnos néha még, akik saját magukat szakértőnek tartják se tudják pontosan, hogy miért és milyen összegű támogatásokat kaphatnak a gazdálkodók.

A mai bejegyzés célja nem az, hogy ezen eléggé komplikált, szerteágazó és évtizedek alatt kialakult rendszerek fejlődését elmagyarázzam. Hanem arra a kérdésre keressük a választ, hogy valóban a „semmiért” kapnak-e támogatást a mezőgazdasági termelők.

Teljes cikk

Reszkető Tímea

Vidékfejlesztési szakértő

Vidékfejlesztési politika: újratöltve

2016. szeptember 12.

Lelkesen mentünk a Cork 2.0 konferenciára, amelyre az EU 28 tagállamából több mint 300 főt azért hívtak össze, hogy közösen határozzák meg a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni, vidékfejlesztést érintő célkitűzéseit. 2020 távolinak tűnhet, de az EU-szintű tervezési folyamatok időigényessége miatt nem árt korábban megkezdeni az egyeztetéseket, mintsem, hogy csúszás legyen – a tervezés késése okán – a végrehajtásban is. Magyarországról hatan vettünk részt a konferencián, bízva abban, hogy az esemény, ha nem is sorsfordító, de jelentős mérföldköve lesz az uniós vidékfejlesztési politikának.

Az 1996-os első corki konferencia áttörést jelentett az Európa-szintű vidékfejlesztési politikában, amely gyakorlatilag innen datálható. Az EU akkor még 15 tagországának képviselői nyilatkozatot (Cork 1.0 nyilatkozat) adtak ki, meghatározva az uniós vidékfejlesztési irányvonalakat, az agrártámogatások egy részének helyileg kitűzött célok szerinti kiosztását lehetővé tevő programozás szükségességét; vagyis röviden, ekkor fogalmazódott meg az igény a Közös Agrárpolitika II. pillérének létrehozására.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Fenntarthatóság kontra támogatásból megvalósított fejlesztések - egy szakmai konferencia eredményei

2016. december 05.

Immár harmadik alkalommal volt szerencsém részt venni az ország egyik legnagyobb agrárkonferenciáján, amelyet negyedik éve december elején szerveznek meg a Balaton aranypartjának városában, Siófokon.

A kétnapos, az idei évben is szinte teltházas eseményen a Közös Agrárpolitika (KAP) jövője, a vidékfejlesztési támogatáspolitika helyzete, az ehhez szorosan kapcsolódó agrárfinanszírozás volt az első nap délelőttjének fókuszában.

Teljes cikk

Reszkető Tímea

Vidékfejlesztési szakértő

KAP2020 – Úton a Közös Agrárpolitika megújítása felé

2017. február 06.

Ahogy már volt róla szó korábban is, tavaly szeptemberben az EU 28 tagállama közös nyilatkozatot adott ki a KAP 2020 utáni célkitűzéseiről.

Ennek folytatásaképp januárban, a berlini Zöld Hét keretében a Bizottság panelbeszélgetést szervezett Phil Hogan mezőgazdasági biztossal és további négy EU-s intézményi képviselővel a KAP megújításával kapcsolatos nézetek ütköztetésére, összehangolására.

Teljes cikk