kertészet” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 34

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Nők a mezőgazdaságban – mi zajlik a terepen?

2015. január 09.

Azaz nők a mezőgazdasági termelésben. A mi családi gazdaságunkban édesapám és édesanyám mellett hárman vagyunk lányok és az arányt tovább rontja (vagy javítja) a két kis unokahugi. Amíg volt kutyánk, az édesapánk nagy örömére, ő legalább kan volt.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Termálvíz-nem csak a fürdőzés kedvelőinek

2015. január 26.

Megújuló energia, környezettudatosság…

Magyar viszonylatban Anonymus említi krónikájában Kr. u. 481-ben és Kr. u. 901-ben a termálvíz jelenlétét hazánkban. Akkor még hévízként. Az első időszakban, az 1950-es évek végéig csak fürdők hasznosították a termálvizeket, majd a 70-es években indult meg a sikertelen szentesi kőolaj keresés után a termálvíz ipari célú felhasználása. Kiváló példa erre egy kút, ami ma 1735 méter mélységből, percenként 1700 liter 71 °C-os gyógyvizet ad.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Milyen gyümölcsfajtát válasszunk?

2015. február 05.

Biztos szívesen emlékszünk vissza még így télvíz idején is a frissen szedett szamóca, málna, cseresznye, meggy ízére. És még sorolhatnám, az olvasó pedig válogathatna aszerint, hogy az ő kis kertjében melyik gyümölcsfaj képviselteti magát. De biztos, hogy nem volt a szamócának belseje üreges és fehér? Biztos, hogy nem volt túl savanyú a meggy? Az, hogy a cseresznye kukacos volt-e, nem fajta kérdése.

Most van az ideje (vagy volt inkább ősszel), hogy új fajokat vagy fajtákat vásároljunk és ültessünk. Bár nem minden esetben lesz munkánk már a következő idényre „gyümölcsöző”.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mire való a metszőolló?

2015. február 09.

A metszés egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogyan azt sokan gondolják. Metszeni mindenki tud, inkább a módszerben van különbség. Mégis minden mozdulat alapja, hogy mi a metszés alapvető célja.

Ha dísznövényt metszünk, akkor elsősorban saját ízlésünkre alakítjuk az ágrendszerét. A gyümölcsfák metszése már egy kicsit ennél bonyolultabb. Ebben az írásban igyekszem összefoglalni azokat az alapvető szempontokat, amiket mindenki, még a hobby-kertész is könnyedén be tud tartani.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mit csinál a kertész télen?

2015. február 14.

A legtöbb kertész, a tél folyamán, ha esik, ha fúj, a gyümölcsfái metszésével tölti a telet.

Metszeni minden évben célszerű. A jó kondícióban lévő fák a nyár során sok-sok friss hajtást hoznak, amelyek megfelelő ritkítása fontos folyamat. Az üzemi kertészeti termesztés során a metszés alatt fontos szempont a termés minőségének, mennyiségének befolyásolása, illetve a korona ritkítása, annak érdekében, hogy ne csak a szél járja át megfelelően a koronát, hanem a növényvédelmi kezelések is kellő hatékonysággal történjenek a károsítók elleni védekezésnél.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A szomszéd fűje mindig zöldebb…

2015. március 09.

Minden szakma kulcsa szerintem az életünk végéig tanulás. Csak így lehetünk mindig naprakész, jól felkészült szakemberek, legyen bármelyik szakmáról is szó.

A folyamatos tájékozódás érdekében, én nemcsak a hazai szaksajtót igyekszem nyomon követni, hanem a külföldi újdonságokat is folyamatosan figyelem. Ennek ellenére, a napokban egy olyan mozgalomról értesültem, amiről még sosem hallottam.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Eper vagy szamóca?

2015. május 11.

Lassan elérkezik a várva várt nap, amikor igazi, magyar, friss, csillogós, édes epret vásárolhatunk. A magyar szabadföldi eper, azaz a kertészek nyelvén, szamóca szezon néhány nap múlva elindul.

Hamarosan, 4-6 nap múlva a forgalmas utak mentén találkozhatunk a kiírással: magyar eper kapható. Ha már eddig is találkoztunk a felirattal, akkor fóliasátorban, vagy üvegházban termelt szamócát vásároltunk, mert szabadföldi termesztési körülmények között hazánkban a szamóca még egyelőre nem érik. 

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mi következik a szamóca után a sorban?

2015. május 27.

Ha már eleget ettünk a szamócából (amiből ugye sosem elég, annak aki szereti ☺), keressük a hazai cseresznyét. A szamóca után érő következő gyümölcs a korai érésű cseresznye.

A hazai gyümölcs fajta nemesítés az elmúlt évtizedekben igen sikeres volt, így a termelők több magyar cseresznye fajta közül is választhatnak. De nézzük most a cseresznyét a fogyasztó szemszögéből.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A málnáról…

2015. július 10.

A málna nem csak a medvék, hanem az én kedvencem is. Nemcsak enni szeretem a málnát, hanem termeszteni is, mert igazi sikerélmény. Csinálják csak utánam, mert egyszerű és örömteli tevékenység.

A málna termés, botanikailag csonthéjas terméscsoport. Furcsán hangzik, de mi kertészek ide soroltuk be. Specialitása, hogy a vacokkúp a növényen marad, anélkül távolítjuk el a bokorról, nem úgy mint a fekete szedret.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Fekete ribiszke - a C-vitamin bomba

2015. július 22.

Nehéz lenne megszámolni, hogy hányan keresnek minket azzal a céllal, hogy fekete ribiszkét vásároljanak. Ezen ugyan mi nem is csodálkozunk, hiszen jól tudjuk, hogy a fekete ribiszke az egyik legkiválóbb élelmiszer, ha C vitamint szeretnénk a szervezetünkbe juttatni.

Az itthon termeszthető bogyósgyümölcsök kiváló beltartalmi értékekkel rendelkeznek, és sokoldalúan felhasználhatók. Általában kis méretűek, változatos formájukkal kiváló díszét képezhetik házi kertjeinknek. A hazánkban termeszthető bogyósgyümölcsök mindegyike évelő, néhányuk fásodott szárú, termesztésükhöz viszont nincs szükség speciális metszési szaktudásra, mert nem hasonlítanak a gyümölcsfákhoz. Mivel méretük kicsi, vegetatív úton könnyen szaporíthatóak, így sokunk kiskertjében megtalálhatjuk az ízletes, gyakran még gyógynövényként is felhasználható termést adó növényeket.

Teljes cikk