kertészet” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 34

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A gyümölcs aminek számtalan neve van

2016. június 17.

Általában zöld, néha piros, éretlenül savanyú, éretten viszont már édes. Ez a tézis ugyan sok gyümölcsre igaz, de ebben az írásban most a köszmétéről emlékezünk meg röviden. A megemlékezés szó nem véletlen, hazánkban korábban jóval jelentősebb területen termesztették a köszmétét mint napjainkban. Elsősorban a hűtőipar vásárolja fel a terméseket, ami főként a brit és az észak-európai piacra kerül.

Köszméte? Egres? Piszke? Vagy büszke?

De vajon miért van és hogyan lett ennyi neve, ugyanannak a gyümölcsnek?

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Néha hiába dolgozunk

2016. június 22.

A gazdák legnagyobb szövetségese és ellensége is egyben az időjárás. Az időjárás az egyik tényező, amit csak nagyon nehezen tudunk befolyásolni a mezőgazdasági termelés során. Van egy másik bosszantó tényező, amikor az egész éves munka mind hiába, mert a termésünk nagy része oda lesz. Nem az időjárás miatt, hanem azért, mert valaki más, kívülálló, mintha a sajátja lenne, betakarította azt.

A mezőgazdasági termények lopásának több nagyon kellemetlen vonzata is lehet.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mindig van hova fejlődni

2016. augusztus 10.

A folyamatos újítások, a javító, modernizáló szándék az, ami mozgásban, fejlődésben tartja a világot. Ez a tény minden szakterületre, tudományágra igaz. Nincs ez másként a mezőgazdaságban, kertészetben sem.

Szívesen fogyasztunk otthon megtermelt zöldséget, gyümölcsöt, mégis nagyon nehéz feladat lehet annak ápolására, a hétköznapi munkavégzés mellett időt szakítani.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Drosophila suzukii

2016. szeptember 07.

Nemcsak a munkaerő hiánya, hanem egy újabb károsító is nehezíti a málna termesztését hazánkban.

2013-ban találták meg itthon a Nébih munkatársai a foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) első egyedeit az autópálya pihenőknél, Nyugat-Magyarországon. Mi Kelet-Magyarországon termesztjük a málnát és 3 év elteltével most nálunk is megjelent a károsító. Más Kelet-Magyarországi ültetvényekben már jelen volt korábban is a kártevő, de nálunk az idén, nyár végén ütötte fel a fejét.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Miért éppen a Saszla a magyarok csemegeszőlője?

2016. szeptember 23.

Erre a kérdésre én magam sosem tudtam megadni a választ. Lehet, hogy éppen azért, amiért szőlő termő vidéken nőttem fel és kóstoltam sok-sok szőlő fajtát, nemcsak csemegét, hanem borszőlőt is. Az igazság az, hogy nem értem, miért a saszlát árusítják minden piacon, mint a Csemegeszőlő.

A saszla az én világomban, egy ízetlen, vékony héjú, inkább semleges ízű, kevésbé ropogós, kevésbé frissítő szőlő fajta. A háztáji szőlőtermesztésben éppen az a szép, hogy a termelő néhány tőke egyéb fajtát is mindig telepít az általában borszőlőt termő tőkék közé. Éppen ezért volt lehetőségem sok-sok fajtát megkóstolni.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mitől ragad az egész autó, ha rossz fa alatt állunk meg?

2016. szeptember 28.

Egyszerűen a mézharmattól. De mi is az a mézharmat?

A levéltetvek ürüléke. A levéltetvek szívogatásuk során a növényi nedvekkel táplálkoznak. Az abban lévő anyagokat azonban nem tudják tökéletesen megemészteni, így az ürülékükkel, vagy szépen kifejezve az emésztésük melléktermékével távozik, amely egy ragadós folyadék, amit először csak a növények levelén találunk, de egy idő után az a levelekről lecsöppenve az autónkra, a kerti padra is rákerül.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Praktikus a cserepes krizantém

2016. november 03.

A hallottak napja idején elkezdődik a vágott krizantém árusítása. Nincs olyan temető, ahol ebben az időszakban ne találnánk fehér vagy sárga vágott krizantémot.

Van, aki viszont cserepes krizantémmal emlékezik ezen a napon szeretteire, amelyet szintén megvásárolhatunk ebben az időben, de arra is megvan a lehetőségünk, hogy a cserepes krizantémot, megfelelő helyen átteleltessük, így az a jövő évi megemlékezésnek is egy „eszköze” lehet.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Metszés gépi segítséggel

2017. január 02.

Metszeni lehet kézzel, de akár géppel is. A metszés lényege a hajtások, ágak megválogatása, amelynek számos célja lehet. A termés méretének növelése, a növényvédelmi kezelések hatékonyságának növelése vagy éppen a fiatal kori korona kialakítás.

A metszési munkafolyamat egyszerű kézi metszőollóval is megoldható, ám egy keményebb fa faj esetén, mint az alma, jelentős fizikai munkát jelent. Főként, amikor több ezer fa metszéséről van szó egy árutermő ültetvény esetében.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Kertészpecsenye

2016. december 18.

„Kertészpecsenye lesz a vacsoránk – újságolta édesanyám. Az ám, csakhogy ahhoz a pecsenyéhez nem kellett bicska. Kertészpecsenyének a sült tököt csúfolja a szegény ember.”(Móra Ferenc: Mindennapi kenyerünk).

A tökféléket, azaz a kabakos növények családját rendkívüli fajgazdagság jellemzi, 95 nemzetség, és 950-980 faj került ide besorolásra. (Kappel, 2011) Ezek közül az archeológiai leletek alapján, már 10 ezer évvel ezelőtt elterjedt volt a lopótök a trópusi területeken, az uborkát, görögdinnyét és a sárgadinnyét pedig már Európában is ismerték az ókorban. 

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A növényvédelmi porozás titka a szublimáció

2017. január 16.

A növényvédelem során manapság már nem használjuk a porozás technikát. Ennek a legfőbb oka az, hogy a porozás során, a por méreténél fogva könnyen elsodródik, nehézkes a megfelelő helyre való kijuttatása.

Korábban számos kutatást vizsgálta hazánkban is a porozó gépek adta lehetőségeket, ám a technika fejlődésével a porozógépek elavulttá váltak, ugyanis azok szer felhasználása nem feltétlenül környezetbarát, éppen a kijuttatás nehéz ellenőrzése miatt.

Teljes cikk