kistermelőitámogatás” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Kinek jelent valódi alternatívát a kistermelői támogatási rendszer?

2015. május 08.

A gazdálkodók az idei egységes kérelembeadás kezdetétől jelezhetik, hogy részt kívánnak venni a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerében, amelyet a SAPS rendszer alternatívájaként választhatnak. De vajon kinek éri meg ilyen döntést hozni és mik a rendszer valódi előnyei?

Várhatóan a mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszer nevet kapja az az egyszerűsített támogatási forma, amelynek keretében minden más közvetlen támogatást helyettesítő évenkénti, egyösszegű támogatást kaphatnak a csatlakozó gazdálkodók. A kistermelői támogatási rendszeren belül legalább 500, legfeljebb 1250 euró támogatás vehető igénybe. A gazdálkodó számára járó összeget a SAPS, a zöldítés, a fiatal gazda támogatás és a termeléshez kötött támogatás figyelembe vételével számolják ki 2015-ben, majd ezt követően minden további évben erre a támogatásra lesz jogosult, amíg a rendszerben marad. Még akkor is ezt a számára megállapított összeget kapja, ha a támogatás meghatározásakor, 2015-ben fiatal gazda volt, amiért járó támogatása beszámításra került az összegébe, de a következő évben már nem számítana fiatal gazdának. Ugyanez érvényes a termeléshez kötött támogatásokra is, vagyis amennyiben 2015-ben kötött támogatásra jogosult, de a következő években már nem lenne az (pl. eladja az állatait, nem termeli az adott kultúrát többé), megállapított támogatása akkor is változatlan marad. A rendszerben maradás egyetlen feltétele ugyanis, hogy azt a területnagyságot megőrizze, ami után 2015-ben közvetlen támogatásait kiszámították. Még csak az sem szükséges, hogy jogosult területei ugyanott helyezkedjenek el, csupán a belépéskor figyelembevett összterület meglétéről kell gondoskodnia. Amennyiben újabb területek vásárlásával bővíti gazdaságát, és már nem éri meg a rendszerben maradnia, a következő egységes kérelembeadás alkalmával átjelentkezhet a normál rendszerbe.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Frissültek a 2015-ös támogatási összegek

2015. július 15.

Számolja ki újra, mekkora támogatásra számíthat és mérlegelje korábbi döntését!

Tegnap láttak napvilágot azok a közvetlen támogatási összegek, amelyek már a 2015-ös egységes kérelem beadások lezárultát követően, a kérelmezett adatokat alapul véve kerültek kiszámításra. Természetesen ezek az összegek még mindig csak becslésen alapulnak, hiszen a végleges fajlagos összegek kiszámítására csak a helyszíni és adminisztratív ellenőrzések lefolytatását követően nyílik lehetőség, amikor kiderül, hogy az igénylők közül kik lesznek a valódi jogosultak és hány felé kell osztani az egyes jogcímekre elkülönített támogatási borítékokat. De kétségkívül már ezek a számok már pontosabban jelzik a várható támogatási összeget, mint a kérelmezést megelőző, modellezésen alapuló kalkulációk.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Lezárult az előlegfizetési időszak, indulnak a részkifizetések

2016. december 09.

Mindenki, aki gazdálkodik, két fontos kérdésre keresi a választ. Az egyik, hogy MENNYI pénzre számíthatnak az egyes támogatási jogcímeken, a másik pedig, hogy MIKOR.

A legtöbb gazdálkodó számára örömteli időszakot zártunk a december hónap beköszöntével, ugyanis a közvetlen támogatások keretében október 17-én megkezdődött az előlegfizetés, amelyre egészen november végéig volt lehetőség, és amelynek során minden eddiginél több jogcímben juthattak előleghez a gazdák. Azon gazdálkodók, akiknél mindent rendben talált az MVH, több jogcímben is részesülhettek előlegben az elmúlt másfél hónap folyamán, azonban sokan bizonytalanok az összegek tekintetében. Fontos tudni, hogy december 1-jétől már részkifizetések zajlanak egészen 2017. június 30-ig, így a fennmaradó részletek kiutalásának ütemezése is fontos szempont. Az alábbiakban összeszedtük, amit az előlegek összegeiről és a várható menetrendről érdemes tudni. 

Teljes cikk