konferencia” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 6

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Tudni, vagy tudatni, szervezzük meg, vagy hagyjuk szabadon?

2014. december 13.

Vidékfejlesztési szakértőként igen sok konferencián van szerencsém részt venni, ahol – legyen szó a vidékfejlesztésről, vagy a mezőgazdaságról, de akár az élelmiszeriparról is – valamelyik előadó, vagy hozzászóló szinte mindig felhívja a figyelmet a tudás, az információ jelentőségére.

Néhány nappal ezelőtt, egy Siófokon megrendezett nagyszabású agrárkonferencián a kutatás-fejlesztés képviselője beszélt arról, hogy a tudás mekkora érték ma a világban, de mit sem ér a felhasználó számára, ha ő nem értesül róla, ha nincs lehetősége megismerni annak tartalmát, azt senki nem jutattja el a számára.

Teljes cikk

Hallgatóság helyett résztvevők

2016. május 11.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Nemcsak a mezőgazdaságban dolgozókra, hanem általában igaz: egyre kevesebb az időnk. Vagy máshogy fogalmazva, a munkában egyre több tényezőre kell figyelnünk, a szabadidőnkben pedig egyre több lehetőségünk van a kikapcsolódásra, szórakozásra. Egyre több mindent szeretnénk tehát bezsúfolni adott időkeretbe.

Távolról indítva, de a lényeg, hogy nem mindegy ezért, a tudást is hogyan szerezzük. Vagy a másik oldalról: hogyan adjuk át. Törekednünk kell a hatékonyságra, nem engedhetjük meg magunknak, hogy órákat fecséreljünk el például olyan előadások hallgatására, amelyeknek a végén úgy távozunk: „Hát, ehelyett akadt volna fontosabb dolgom is...”

Teljes cikk

Reszkető Tímea

Vidékfejlesztési szakértő

Vidékfejlesztési politika: újratöltve

2016. szeptember 12.

Lelkesen mentünk a Cork 2.0 konferenciára, amelyre az EU 28 tagállamából több mint 300 főt azért hívtak össze, hogy közösen határozzák meg a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni, vidékfejlesztést érintő célkitűzéseit. 2020 távolinak tűnhet, de az EU-szintű tervezési folyamatok időigényessége miatt nem árt korábban megkezdeni az egyeztetéseket, mintsem, hogy csúszás legyen – a tervezés késése okán – a végrehajtásban is. Magyarországról hatan vettünk részt a konferencián, bízva abban, hogy az esemény, ha nem is sorsfordító, de jelentős mérföldköve lesz az uniós vidékfejlesztési politikának.

Az 1996-os első corki konferencia áttörést jelentett az Európa-szintű vidékfejlesztési politikában, amely gyakorlatilag innen datálható. Az EU akkor még 15 tagországának képviselői nyilatkozatot (Cork 1.0 nyilatkozat) adtak ki, meghatározva az uniós vidékfejlesztési irányvonalakat, az agrártámogatások egy részének helyileg kitűzött célok szerinti kiosztását lehetővé tevő programozás szükségességét; vagyis röviden, ekkor fogalmazódott meg az igény a Közös Agrárpolitika II. pillérének létrehozására.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Nők a vidékfejlesztésben – Vidéki Nők Világnapja

2016. október 17.

Ahogy a Gazdablog egyik korábbi bejegyzése is beharangozta, október 15-én 9. alkalommal ünnepeltük a vidéki nőket, amit az ENSZ 2007-es közgyűlése nyilvánított hivatalosan a Vidéki Nők Nemzetközi napjává.

A Magyar Női Unió, lassan hagyományteremtő módon, második alkalommal, október 14-16 között rendezett nemzetközi résztvevőkkel háromnapos konferenciát Harkányban.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Fenntarthatóság kontra támogatásból megvalósított fejlesztések - egy szakmai konferencia eredményei

2016. december 05.

Immár harmadik alkalommal volt szerencsém részt venni az ország egyik legnagyobb agrárkonferenciáján, amelyet negyedik éve december elején szerveznek meg a Balaton aranypartjának városában, Siófokon.

A kétnapos, az idei évben is szinte teltházas eseményen a Közös Agrárpolitika (KAP) jövője, a vidékfejlesztési támogatáspolitika helyzete, az ehhez szorosan kapcsolódó agrárfinanszírozás volt az első nap délelőttjének fókuszában.

Teljes cikk

Dr. Szűcs Viktória

Élelmiszeripari szakértő

Élelmiszer innováció kutatói szemszögből

2017. február 28.

Negyedik alkalommal került megrendezésre a nemzetközi élelmiszer innovációs konferencia (International Conference on Food Innovation, FoodInnova) a bolognai egyetem cesenai kampuszának szervezésében 2017. január 31. és február 3. között.

A konferencia előadásai főként az új innovatív megoldásokra (előállítás, csomagolás és biztonsági aspektusok), kiemelt tekintettel a fenntarthatóságra, az élelmiszer veszteségek csökkentésére, valamint a melléktermékek felhasználására koncentráltak.

Teljes cikk