málna” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A málnáról…

2015. július 10.

A málna nem csak a medvék, hanem az én kedvencem is. Nemcsak enni szeretem a málnát, hanem termeszteni is, mert igazi sikerélmény. Csinálják csak utánam, mert egyszerű és örömteli tevékenység.

A málna termés, botanikailag csonthéjas terméscsoport. Furcsán hangzik, de mi kertészek ide soroltuk be. Specialitása, hogy a vacokkúp a növényen marad, anélkül távolítjuk el a bokorról, nem úgy mint a fekete szedret.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Málnát a déli féltekén is lehet termeszteni, nem is akárhogyan

2015. november 03.

Chile málna nagyhatalom. A világon, 2014-ben összesen 412.000 tonna málna termett az International Raspberry Organisation adatai alapján. Lengyelország (2013. 120.000 tonna), USA (2013. 78.000 tonna) és Szerbia (2013. 65.000tonna) mellett, Chile a negyedik ország, ahol nagy mennyiségben termelik a málnát. 2013-ban Chilében 44.600 tonna málnát állítottak elő.

A chilei málna 99%-ban feldolgozott formában, fagyasztva, vagy sűrítményként hagyja el az országot és kerül exportálásra, az Amerikai kontinens északi országaiba, vagy Európába. Persze az eddig elért eredmények ellenére, ott is vannak nehézségek és kihívások. A chilei málnatermesztők 70-80%-a kevesebb, mint 1 hektáron termeli a málnát. A kis birtokméret miatt az integrátor szerepet betöltő feldolgozóipari cégek csak nehezen tudják ellenőrizni a termesztési körülményeket, és a betakarítás sem gépesíthető. A málna szaporítóanyag beszerzés sem ellenőrizhető, ami nemcsak rövid, hanem hosszú távon növény egészségügyi problémákat is felvet.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Bepillantás egy angliai nemesítő intézet eredményeibe

2015. december 10.

Korábban az egyik vezető málnafajta volt Magyarországon a Malling Exploit, amit az Egyesült Királyságban, East Mallingban nemesítettek. Ez a málnafajta a nyári időszakban érik, és kiválóan alkalmas hűtőipari feldolgozásra.

Nagyrédén, ahol korábban 80 hektár málna volt, Fertődi zamatost és Malling Exploitot termeltek az emberek, amit a nagyrédei hűtőház fel is dolgozott, és fagyasztott málnaként értékesített Európa szerte. Ebből adódóan mindig nagyon érdekelt, engem, mint nagyrédei kertészt, hogyan is működhet az east mallingi kutatóintézet.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Hogyan szüreteljük a málnát háromszor egy évben, ha nem a déli féltekén élünk?

2017. január 21.

Aki szereti a málnát, szeretné azt minél többször szüretelni. A világ egyik vezető málna fajtája a Heritage, amely alapvetően a sarjakon hozza a termését. Megfelelő metszéssel azonban 3 időszakban is szüretelhetünk erről a fajtáról.

Chilében, ahol most van nyár, a bogyós gyümölcsök betakarításának főszezonja van. De nem kell nekünk ahhoz 6 hónap nyár, hogy az alábbi technológiát sikeresen alkalmazzuk.

Teljes cikk