mezőgazdaság” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 7

A mezőgazdaság „marginális” szerepe

2014. november 28.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Az iskolában azt tanítják a gyerekeknek, hogy a modern világunkban a mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságon belül folyamatosan visszaszorulóban van. Azért mi agrárosok kicsit másképp látjuk ugyanezt a kérdést.

Az iskolában azt tanítják a gyerekeknek, hogy a modern világunkban a mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságon belül folyamatosan visszaszorulóban van. A GDP termelésnek alig néhány százaléka köthető az agráriumhoz, ezért a gazdasági fejlődés, a növekedés szempontjából gyakorlatilag lényegtelen a szerepe. Azért mi agrárosok kicsit másképp látjuk ugyanezt a kérdést. És az elmúlt 5 év történései is mást mutatnak.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Szeretnék szántani...

2014. november 29.

Az őszi határban járva egyre gyakrabban találkozhatunk látszólag elhagyottnak tűnő, nem szántott táblákkal. Ennek oka azonban a legtöbb esetben nem a gazda hanyagsága, hanem a „hagyományos” szántás vagy talajforgatás alkalmazása helyett talajkímélő - a csökkentett bolygatás (talajlazítás) vagy akár bolygatás nélküli - művelés alkalmazása.

Ezen művelésmódok terjedésnek több oka is van, de mielőtt erre rátérnénk, érdemes összefoglalni miben is rejlik a talaj fontossága.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Luca-napi „jövendölés”

2014. december 16.

A Luca-naphoz köthető hagyományok egyike, hogy ezen a napon búzaszemeket kezdtek csíráztatni és annak keléséből próbálták megjósolni a következő év termését. Ha karácsonyig minden szem kikelt, akkor jó termésre lehetett számítani.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Nők a mezőgazdaságban – mi van a statisztika mögött?

2014. december 28.

Az Európai Unióban, és hazánkban is hangsúlyos kérdés a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség megteremtése az élet különböző területein. Az elérhető uniós források odaítélésekor a nők még előnyt is élveznek a támogatási kérelmek elbírálásánál szerezhető plusz pontokkal. De vajon szükséges-e minden területen kiegyenlíteni a mérleg két oldalát? Hogyan alakul a nemek közötti egyenlőség a mezőgazdaságban és vajon a természetes folyamatokba be kell-e avatkoznunk? Amennyiben igen, úgy miért és hol is?

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Ki veszi át a stafétát?

2015. február 26.

Évekkel ezelőtt volt olyan szerencsém egy olyan kutatást vezetni, amelynek témáját a mezőgazdaságban tapasztalható, „elöregedő” gazdálkodói társadalom egyre nagyobb előrevetülő problémája adta. A téma indításakor emlékszem számos kérdés merült fel bennem, amire válaszokat szerettem volna adni, végül három alapvető kérdést hagytam a „kalapban”. Ezek a „Kinek?” „Mikor?” és „Hogyan?” kérdések.

A vizsgálatot a gazdatársadalom akkori illetve a korábbi évek korstruktúrájával és azok összehasonlításával kezdtem. Bár a statisztikai adatokból csak óvatos következtetéseket vonhatunk le, azt viszonylagos biztonsággal megállapíthattam, hogy miközben tíz év alatt a mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozók száma majdnem megfeleződött, a fiatalabb korosztályba tartozó gazdálkodók esetében ez a csökkenés jóval nagyobb mértékű volt.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A nők szerepe mindig aktuális téma

2016. október 12.

Korábban már írtunk a Gazdablogban arról, hogyan is lehet sikeres mezőgazdasági vállalkozó egy nő. Vagy hogyan gazdálkodnak nővérek sikeresen úgy, hogy a klasszikus női szerepüket is képesek megtartani.

A kérdés az én látószögemből mindig az egyensúly keresése és az egyensúly megtalálása. Az egyensúly megtalálása minden szempontból, legyen az a család-munka viszony, az anyaság-hivatás tudat, a hobbi-család kapcsolata… és még hosszasan sorolhatnánk a női szerepeket.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Nők a vidékfejlesztésben – Vidéki Nők Világnapja

2016. október 17.

Ahogy a Gazdablog egyik korábbi bejegyzése is beharangozta, október 15-én 9. alkalommal ünnepeltük a vidéki nőket, amit az ENSZ 2007-es közgyűlése nyilvánított hivatalosan a Vidéki Nők Nemzetközi napjává.

A Magyar Női Unió, lassan hagyományteremtő módon, második alkalommal, október 14-16 között rendezett nemzetközi résztvevőkkel háromnapos konferenciát Harkányban.

Teljes cikk