növényvédelem” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 19

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Növényvédelem I. - Mit csinál egy növényorvos?

2014. december 05.

Növényeinket gyógyítja. Pontosabb megfogalmazás inkább az, hogy megelőzi a bajt. Mégpedig okszerű növényvédelmi eljárásokkal.

Mit jelent az okszerű növényvédelem fogalma? A leginkább megfelelő készítménnyel, a tökéletes időpontban azt a növényi részt kell kezelni, ahol a károsító előfordulhat vagy már előfordul.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Szerinted kukac? Szerintem hernyó.

2014. december 15.

Az alma ugyanis nem tud kukacos lenni, csak „molyos”. Almamolyos. Az almamoly lárvája, - ami hivatalosan hernyó - ugyanis a tettes, ami berágja magát és az alma termés romlását ezzel elősegíti.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A szőlészek és borászok 19. századi rémálma

2014. december 22.

1860-as években került Európába, óriási pusztítást okozott. Magyarországon 1874-ben jelent meg, Pancsova térségéből és Ausztria irányából fertőzött szaporítóanyaggal hurcolták be.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Nők a mezőgazdaságban – mi zajlik a terepen?

2015. január 09.

Azaz nők a mezőgazdasági termelésben. A mi családi gazdaságunkban édesapám és édesanyám mellett hárman vagyunk lányok és az arányt tovább rontja (vagy javítja) a két kis unokahugi. Amíg volt kutyánk, az édesapánk nagy örömére, ő legalább kan volt.

Teljes cikk

Az apróság, ami szinte mindent megeszik

2015. január 17.

Az ember állatot tenyészt és növényt termeszt, annak érdekében, hogy ellássuk magunkat élelmiszerekkel. Azt sosem szabad elfelejtenünk, hogy az, amit mi megeszünk, más élőlényeknek is táplálékul szolgál(hat). Ez egy örökös küzdelem, amiben azért az ember jelentős helyzeti előnyt élvez.

Vajon melyik az az állatfaj, aminek négy lába van, testét szőr borítja és kedveli a növényeinket. Nem számít neki, az sem, ha fás szárú növény kerül az útjába, de a lágyszárú növényeink gyökerét is szívesen fogyasztja. A téli időszakban már szinte mindegy milyen növényi részt talál, hatékonyan és jó ízűen dézsmálja.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Az eleven szülő hatlábú

2015. március 01.

Lassan itt a tavasz, ébrednek a növényeink. A növények mellett pedig azok az élőlények is, akik a növényekkel táplálkoznak. Ha a frissen kihajtott alma levelén pirosló foltokat látunk, ami sokszor ragad és deformálódik, biztosak lehetünk benne, hogy a közönséges levélpirosító alma-levéltetű sikerrel átvészelte a telet.

Ez a levéltetű faj tojás alakban vészeli át a telet, a növény védettebb fás részein. A tavasz érkeztével, ahogy az időjárás javul, és emelkedik a hőmérséklet, ébrednek a „tojáslakók”. Mindezt persze, a sok ezer éves genetika úgy időzíti, hogy mire az idei év levéltetű populáció fejlődésnek indul, legyen megfelelő mennyiségű táplálék is, azaz alma hajtás. Ez az igazi evolúció.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mit esznek a mezei nyulak, télvíz idején?

2016. január 07.

Többek között akár almafákat. A mezei nyúl kifejezetten kedveli az almafa törzsét és minden fás részét. A téli időszakban a kertészek és a földet művelők kettős érzésekkel fogadják a lehulló havat. Egyrészt örülnek, mert a téli csapadék pótolhatatlan. Ilyenkor bízunk abban, hogy a téli csapadék feltölti a talajainkat, amelyből a vegetációs időben is tudnak majd növényeink „táplálkozni”. Másrészt pedig óvakodunk a hótól, főképpen akkor, ha almás kerttel rendelkezünk.

A mezei nyúl kifejezetten kedveli az almafákat. A mi almás kertünkben jelenleg is zajlik az almafák metszése. A megjelenő hó óta egyre inkább növekszik a nyulak által károsított almafák száma. Már eddig is tapasztaltuk, hogy egy-egy fát károsítottak a nyulak. Ez a kár nem végleges a fa számára, mégis egy törzsön lévő felületi sérülés, a kéreg lehántása, hosszú távon egy áru termő ültetvényben nem szerencsés folyamat.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A növényvédelmi tevékenységről…

2016. január 28.

Változott a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet.

A módosítások a 84/2015. (XII. 17.) FM rendelettel léptek hatályba. A módosított rendelet számos újdonságot vezet be és rendel el. A teljesség igénye nélkül, a legfontosabb változásokat foglaljuk most össze.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Növényvédelem, szaktanácsadás, szerződéskötés

2016. február 05.

Mint ahogyan azt a korábbi bejegyzésben olvashatták, megváltozott a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet, ami kötelezővé tette a növényorvosok számára, hogy bármilyen tevékenységet is látnak el, még egy vény felírása esetén is szerződést kell kötniük az ügyféllel. Ehhez kapcsolódóan szeretném eloszlatni a félreértéseket, illetve tisztáznék néhány fontos dolgot.

Az AKG pályázati kiírás jelentősen ráirányította a figyelmet a növényvédelemmel foglalkozó szaktanácsadókra, növényvédelmi szakirányítókra. A pályázatok elbírálása során ugyanis előnyt (pontosan 4 pluszpontot) jelentett, ha valaki névjegyzéki szaktanácsadóval állíttatta össze a kötelezettségvállalásait és ezt a pályázati kiírás melléklete szerinti igazolással is alátámasztotta.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Tömegcsapdázással a kukacos cseresznye ellen

2016. május 04.

Az időjárás jelenleg ijesztget minket kertészeket. Igaz, hogy a törzses gyümölcseink már elvirágzóban vannak, ám ahogy a Gazdablog korábbi bejegyzésében részletesen is említettük, az apró terméskezdeményeket is károsíthatja a hideg időjárás. Így mi aggódó kertészek minden este a kinti hőmérsékletet nézegetjük, de ami még az estinél is kritikusabb, az a hajnali hőmérsékleti minimum.

Hajnalban van a leghidegebb, általában ilyenkor kell alkalmazni a fagyvédelmi eljárásokat. Éppen az ilyen fagyvédelmi eljárások időzítése miatt fontos a mikroklíma. A legtöbb árutermelő ültetvényben már saját, napelemmel működő meteorológiai állomás van kihelyezve, az időjárási paraméterek pontos mérésére, illetve ezekkel az időjárás is előrejelezhető tábla szinten.

Teljes cikk