nők” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Nők a mezőgazdaságban – mi van a statisztika mögött?

2014. december 28.

Az Európai Unióban, és hazánkban is hangsúlyos kérdés a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség megteremtése az élet különböző területein. Az elérhető uniós források odaítélésekor a nők még előnyt is élveznek a támogatási kérelmek elbírálásánál szerezhető plusz pontokkal. De vajon szükséges-e minden területen kiegyenlíteni a mérleg két oldalát? Hogyan alakul a nemek közötti egyenlőség a mezőgazdaságban és vajon a természetes folyamatokba be kell-e avatkoznunk? Amennyiben igen, úgy miért és hol is?

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Nők a mezőgazdaságban – mi zajlik a terepen?

2015. január 09.

Azaz nők a mezőgazdasági termelésben. A mi családi gazdaságunkban édesapám és édesanyám mellett hárman vagyunk lányok és az arányt tovább rontja (vagy javítja) a két kis unokahugi. Amíg volt kutyánk, az édesapánk nagy örömére, ő legalább kan volt.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Nők a mezőgazdaságban – elmélet és gyakorlat

2015. június 11.

Korábbi bejegyzéseinkben már boncolgattuk a témát, amit most egy másik megközelítésből szeretnék megvizsgálni. Talán egy, vagy már két hónap is eltelt azóta, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) élére állt főigazgató, gyakorlatilag történelmet írt azzal, hogy első női vezetőként vehette át ezt az igen komoly és addig „férfias” pozíciót.

Amikor meghallottam a hírt, mint az intézet egykori kutatója, és mint nő, igazi büszkeséget éreztem. A kinevezett főigazgatót maga az intézet „nevelte”, hiszen ő maga is kutatóként kezdte valamikor az AKI-ban. Én magam 14 évig voltam tudományos munkatársa az intézetnek, így magam is ismerem eddigi szakmai tevékenységét, amely komoly szempont egy ilyen pozícióra jelentkezők kiválasztási folyamata során.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A nők szerepe mindig aktuális téma

2016. október 12.

Korábban már írtunk a Gazdablogban arról, hogyan is lehet sikeres mezőgazdasági vállalkozó egy nő. Vagy hogyan gazdálkodnak nővérek sikeresen úgy, hogy a klasszikus női szerepüket is képesek megtartani.

A kérdés az én látószögemből mindig az egyensúly keresése és az egyensúly megtalálása. Az egyensúly megtalálása minden szempontból, legyen az a család-munka viszony, az anyaság-hivatás tudat, a hobbi-család kapcsolata… és még hosszasan sorolhatnánk a női szerepeket.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Nők a vidékfejlesztésben – Vidéki Nők Világnapja

2016. október 17.

Ahogy a Gazdablog egyik korábbi bejegyzése is beharangozta, október 15-én 9. alkalommal ünnepeltük a vidéki nőket, amit az ENSZ 2007-es közgyűlése nyilvánított hivatalosan a Vidéki Nők Nemzetközi napjává.

A Magyar Női Unió, lassan hagyományteremtő módon, második alkalommal, október 14-16 között rendezett nemzetközi résztvevőkkel háromnapos konferenciát Harkányban.

Teljes cikk