pályázat” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 10

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

Merengés

2015. március 26.

Több mint tíz évvel ezelőtt, még az első uniós pénzforrások megnyitása előtt, stratégiai tervezési tréningeket vezettem állami szervezeteknek, intézményeknek, cégeknek, civileknek. Azt tanítottam, hogyan lehet reális jövőképet készíteni, mondjuk egy iskolának és hogyan lehet megtervezni az oda vezető utat. Nagyon sikeres tréningek voltak, élvezték a résztvevők. Azonban ahogy közeledett az annyira várt pénzforrások megnyitása, az úgynevezett ablakok kinyitása, úgy nőtt a nyomás a résztvevők felől, ami csak arra irányult, hogy mit kell a pályázatba írnom, hogy nyerjen.

A sikeres tervező tréningünk lassan kiszorult a piacról, felváltották a pályázatírói akadémiák, amelyek csak a pályázat megírásának trükkjeivel foglalkoztak. Azóta sokat dolgoztam az uniós támogatási intézményrendszerben problémamegoldóként, kockázatok elhárítójaként. Olyan kérdésekre kerestük a választ és megoldást, hogy miért nem valósulnak meg időre a projektek, miért akadozik a kifizetés, miért nem valósulnak meg a tervezett célok, hogyan lehet a leghátrányosabb kistérségeken segíteni, hogy hozzájussanak a szükséges forrásokhoz és sorolhatnám. Szinte mindegyik projekt problémaelemzési szakaszában leírtuk, hogy nem megfelelő színvonalú a pályázók stratégia- és projekttervezési tudása, valamint a megvalósításhoz szükséges projektmenedzsment ismerete annak ellenére, hogy sikeres pályázatokat össze tudnak állítani.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Vidékfejlesztési Program – Lázas munkában a Kamara

2015. augusztus 03.

Az uniós, vidékfejlesztésre fordítható források megnyílásáról korábban írt bejegyzésem várakozásai beigazolódni látszanak, hiszen tegnap reggel már a magyar közszolgálati média is megerősítette, hogy az új Vidékfejlesztési Program elfogadásáról Magyarország megállapodott a Bizottsággal, így az már csak legfeljebb hetek kérdése lehet.

A források kedvezményezettjeinek legnagyobb hazai érdekvédelmi szervezete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is erre számít, hiszen lázas munkába kezdett, hogy tagjai minél szélesebb körét megismertethesse a lehetőségek tárházával. A tájékoztatásra többféleképpen készülnek.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Végre indulhatnak az új támogatások: aláírták a Vidékfejlesztési Programot

2015. augusztus 17.

Elkezdődik a pályázatok korszaka. Nem csak egyszerűen egy új program indul, új névvel, régi és új támogatásokkal, új támogatási rendszerre is készülhetünk.

Az idei, 2015-ös év a változások éve az agártámogatások terén. Tavasszal, az egységes kérelem beadásának időszakában, a blogon is sok bejegyzés született arról, hogy a KAP reform eredménye képen az agrártámogatások fő pillére, a közvetlen támogatások új feltételekkel igényelhetők. Új követelményként a zöldítést idéntől kell teljesíteni. Idén, még augusztus 15-ig lehet csatlakozni a kistermelői támogatási rendszerhez, a fiatal gazdák pedig már a közvetlen támogatásokból is forrásokhoz juthatnak.

Teljes cikk

Roadshow a Vidékfejlesztési Programról

2015. november 09.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A téli időszak az agráriumban jellemzőem a tájékozató eseményekről, konferenciákról szól. Jómagam hetente legalább 3-4 ilyen típusú eseményen adok elő, az idei szezon sztártémája a Vidékfejlesztési Program, amely most augusztusban került elfogadásra.

A 10-20 fős rendezvényektől az 500 fős óriás eseményekig mindenfajta/féle formában rendeznek tájékoztató fórumokat. Kifejezetten szeretek ilyen eseményekre menni, mivel az előadást követő kérdések, és főleg az azt követő beszélgetések azok, amik segítenek nekem abban, hogy egyre jobb legyen az előadás, egyre hasznosabbak legyünk, és valóban azokat a pontokat emeljük ki, amelyek fontosak a gazdálkodóknak, élelmiszer-előállítóknak.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Most jól jár, aki Natura 2000-es gyepterületen gazdálkodik

2016. február 23.

Nemrégiben, február 9-én jelent meg a „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések VP4-12.1.1-16” címet viselő pályázati felhívás, ami tulajdonképpen a korábbi 128/2007-es FVM rendelet szerinti Natura 2000 gyepterületek támogatásának folytatását takarja.

A palyazat.gov.hu honlapon megjelent pályázati felhíváshoz kapcsolódó támogatás alapja nem változott, továbbra is a "Natura 2000 gyepterületek fenntartásának földhasználati szabályairól" szóló 269/2007. (X. 18.) Korm. rendeletben foglalt előírásokat kell betartani.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Pályázati felhívások a kertészet korszerűsítésének ösztönzésére

2016. március 18.

A kertészet hazánkban az agráriumot tekintve, egy jelentős ágazat. A növénytermesztés kibocsátását tekintve, 2014-ben a kertészet kibocsátása 20%-kal részesedett a teljes kibocsátásból. Nemcsak értékteremtő képességénél fogva, hanem a kertészeti ágazatban foglalkoztatottak száma miatt is fontos ágazat a magyar agráriumban.

A Vidékfejlesztés Programban, amely a 2014-2020-as időszakra vonatkozik, éppen ezért kaptak fontos és kiemelt helyet a kertészet korszerűsítés pályázatai, nem hiába kerültek ezen felhívások a támogatási ciklus elején meghirdetésre. A kertészet egy szerteágazó szakma. A zöldség-gyümölcs termesztésén túl, ide soroljuk a gyógynövény-, a gomba-, a dísznövény-, hajtatásos-, és még a vetőmagtermesztést is. A szerteágazó jellege miatt, a hazai kertészeti ágazat fejlesztésére dedikált források ennek megfelelően kerülnek majd szétosztásra, a pályázók között.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Szakértelem saját gazdaságban – módosult az AKG kiírás

2016. április 18.

Korábbi bejegyzéseim egyikében már taglaltam az Agrárkörnyezetgazdálkodás (AKG) támogatásához kapcsolódó szakértők alkalmazását érintő előnyöket és feltételeket, ami azonban egy újabb fejezethez ért azzal, hogy nemrég módosult a pályázati felhívás és a növényvédelmi, illetve talajvédelmi szakirányítókra vonatkozó elvárás.

Emlékeztetőül a korábbi bejegyzést nem olvasók számára felidézem, hogy az AKG pályázatok elbírálása során az 1. és a 3. tematikus előíráscsoportban 3 plusz pontot (ami 23, illetve 45 eurós többletet jelent hektáronként) szerezhettek azok is, akik vállalták, hogy növényvédelmi és talajtani szakirányítóval kötnek szerződést.

Teljes cikk

Megnyílt az EIP honlap

2016. május 31.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Mint korábban írtam, azok számára, akik nyitottak közös problémák megoldására, vagy lehetőségek kiaknázására, ajánlott csatlakozniuk az Európai Innovációs Partnerség (EIP) európai, illetve hazai hálózatához.

Az európai hálózathoz való csatlakozás lehetősége eddig is adva volt. A magyar hálózatba azonban csak körülbelül egy hete lehet regisztrálni. A regisztráció az EIP hazai honlapján, azaz az eip.fm.gov.hu-n keresztül lehetséges.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Egymástól tanulni – igény van a tapasztalatcserére

2016. július 29.

Elismert tény, hogy a tudás, a szakmai hozzáértés a XXI. század kiemelkedő jelentőségű a nemzetgazdaság egészében és egyre többen ismerik fel annak megszerzési igényét.

Számos közgazdasági elemzés kimutatta már, hogy a tudás – mint az emberi képesség része – meghatározó termelési tényező és egyben jelentős szerepe van a versenyképesség fokozásában.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Fiatal gazda kontra kisüzemfejlesztés – ki mire pályázhat?

2016. szeptember 05.

Miközben egyre többen készülnek a fiatal gazda pályázati felhívás ősz közepére tervezett megjelenésére, a „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című és hasonló konstrukciójú támogatási kiírás esetében szeptember végén zárul a második határszakasz, azaz az addig beérkezett pályázatok elbírálása.

Bár a fiatal mezőgazdasági termelők támogatási lehetőségének pontos részletei nem ismertek, a Vidékfejlesztési Program alapján lehet látni az alapvető feltételeket. Megvizsgálva a Széchényi 2020 weboldalán található kisüzemes felhívás, valamint a VP fiatal gazda művelet feltételeit, jól látszik, hogy a két támogatási lehetőség között van némi hasonlóság, így az érdeklődők számára kérdéses lehet, hogy melyikre pályázzanak.

Teljes cikk