szövetkezés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

A közlegelők problémája, avagy ki húzza be az x-et?

2015. január 30.

A szövetkezés alapja az együttműködés. Ezt a közhelynek is beillő mondatot sok helyen fellelhetjük, ahol a hazai szövetkezés témáját boncolgatják. Azonban a szövetkezésbe beletartozik az együttműködés mellett a közös kockázatvállalás és a közös profitmaximalizálás is. A közlegelők példájával járjuk körül egy kicsit a profit kérdését.

Egy falunak van közös legelője, amire közös megállapodás alapján mindenki egy tehenet hajthat ki. Jó darabig minden rendben van, a tehenek eleget esznek, sokat tejelnek, mindenki elégedett. Az egyik reggel azonban a falu egyik élelmes lakosának eszébe jut, hogy ha két tehene lenne, akkor kétszer annyi bevételhez jutna a tej értékesítésével. A gondolatot tett követi, megveszi az újabb tehenet és kihajtja a legelőre. És láss csodát az újabb tehénnek is jut elég fű és valóban kétszer annyi bevétel üti az élelmes lakos markát. A többiek látják és gondolkodnak, és cselekszenek, mert ugye kinek nem kéne kétszer annyi bevétel. Rövidesen kétszer annyi tehén megy ki reggelente a legelőre. Persze csak egy darabig. A tehenek fogyni kezdenek, a tej apadni kezd és végleges állapot rosszabb lesz, mint a kezdet, már a senki nem jut annyi bevételhez, mint egy tehénnel jutott, mert ennyi állatnak már kevés a legelő.

Teljes cikk

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

Faluvállalat és a motiváció

2015. március 31.

2011-ben kaptunk megbízást az értékteremtő közfoglalkoztatási megoldások kidolgozására. A leghátrányosabb kistérségekben szerzett tapasztalatok alapján tudtuk, hogy vannak működő modellek. Jó tanácsadói szokás szerint elkezdtük megvizsgálni a már működő jó gyakorlatokat, hogy azonosítsuk a működő modellek titkát.

Több mint 20 modellt vizsgáltunk meg, amelyekben voltak jól és kevésbé jól működők is. Felállítottunk egy szempontrendszert, ami a működési területeket és az elért eredményeket és hatásokat vizsgálta és mindegyik modell esetében azonos szempontok alapján dolgoztuk fel az adatokat és információkat.

Teljes cikk