szőlő” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 3

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A szőlészek és borászok 19. századi rémálma

2014. december 22.

1860-as években került Európába, óriási pusztítást okozott. Magyarországon 1874-ben jelent meg, Pancsova térségéből és Ausztria irányából fertőzött szaporítóanyaggal hurcolták be.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Érdekes jelenség a szőlőnél

2016. augusztus 26.

A szőlő növényvédelme nem könnyű feladat. Azt tartja a „mondás”, hogy az adott év, ha éppen nem peronoszpórás év, akkor biztosan lisztharmatos lesz. Nem is véletlen ez a tézis, hiszen a csapadékos idő a peronoszpórának kedvez, míg a száraz idő inkább a lisztharmatnak. Tehát valamilyen betegség biztosan felüti majd a fejét. A betegségeken kívül van jó néhány olyan kártevő is, amely nehezíti a szőlő növényvédelmét.

Ha minden lehetséges növényvédelmi bajt számba veszünk, megállapíthatjuk, hogy a szőlő növényvédelme nem könnyű, sok ráfordítást igénylő folyamat, de nagyfokú odafigyeléssel megoldható.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Miért éppen a Saszla a magyarok csemegeszőlője?

2016. szeptember 23.

Erre a kérdésre én magam sosem tudtam megadni a választ. Lehet, hogy éppen azért, amiért szőlő termő vidéken nőttem fel és kóstoltam sok-sok szőlő fajtát, nemcsak csemegét, hanem borszőlőt is. Az igazság az, hogy nem értem, miért a saszlát árusítják minden piacon, mint a Csemegeszőlő.

A saszla az én világomban, egy ízetlen, vékony héjú, inkább semleges ízű, kevésbé ropogós, kevésbé frissítő szőlő fajta. A háztáji szőlőtermesztésben éppen az a szép, hogy a termelő néhány tőke egyéb fajtát is mindig telepít az általában borszőlőt termő tőkék közé. Éppen ezért volt lehetőségem sok-sok fajtát megkóstolni.

Teljes cikk