szamóca” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 7

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Eper vagy szamóca?

2015. május 11.

Lassan elérkezik a várva várt nap, amikor igazi, magyar, friss, csillogós, édes epret vásárolhatunk. A magyar szabadföldi eper, azaz a kertészek nyelvén, szamóca szezon néhány nap múlva elindul.

Hamarosan, 4-6 nap múlva a forgalmas utak mentén találkozhatunk a kiírással: magyar eper kapható. Ha már eddig is találkoztunk a felirattal, akkor fóliasátorban, vagy üvegházban termelt szamócát vásároltunk, mert szabadföldi termesztési körülmények között hazánkban a szamóca még egyelőre nem érik. 

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Egy igazán szamócás kalandpark

2015. augusztus 24.

Igaz vége már a hazai szamóca szezonnak, de valahogy úgy vagyunk vele, még mi magunk is, akik szamócát termelünk, hogy az év 365 napján, bármikor meg tudnánk enni egy kisebb-nagyobb tálkával.

Már pedig van olyan hely, nem is olyan messze, ahol az év 365 napján, minden, de tényleg minden a szamóca körül forog. Ez pedig nem más, mint a Németországban fellelhető Karl’s Erdbeerhof.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Bepillantás egy angliai nemesítő intézet eredményeibe

2015. december 10.

Korábban az egyik vezető málnafajta volt Magyarországon a Malling Exploit, amit az Egyesült Királyságban, East Mallingban nemesítettek. Ez a málnafajta a nyári időszakban érik, és kiválóan alkalmas hűtőipari feldolgozásra.

Nagyrédén, ahol korábban 80 hektár málna volt, Fertődi zamatost és Malling Exploitot termeltek az emberek, amit a nagyrédei hűtőház fel is dolgozott, és fagyasztott málnaként értékesített Európa szerte. Ebből adódóan mindig nagyon érdekelt, engem, mint nagyrédei kertészt, hogyan is működhet az east mallingi kutatóintézet.

Teljes cikk


Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A szamóca – vajon elfagyott, vagy mégsem?

2016. május 02.

A szamóca túl közel van a talajhoz, így még inkább ki van téve a tavaszi talaj menti fagyoknak. Az idei év egészen két héttel ezelőttig, a talaj menti fagyok megérkeztéig egészen nyugodtan telt.

Egyelőre nem látjuk, hogy valójában mire számíthatunk a szamóca betakarításkor pontosan, de az biztos, hogy a hazai szabadföldi termést, a fagy az elmúlt napokban károsította.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Közeleg az eper szezon vége, de mi lesz a következő?

2016. június 06.

A hazai szabadföldi szamóca ültetvények betakarítás végéhez közeledik. Itt van tehát lassan az eper szezon vége. A késői érésű fajtákról ugyan még zajlik a betakarítás 1-2-3 hétig, de egyre kevesebb helyen találjuk majd meg az magyar epret árusító standokat. Milyen friss gyümölcs lesz a következő?

Már a múlt hét folyamán vásárolhattunk az idei friss ropogós cseresznyéből és hamarosan számíthatunk a friss meggy megjelenésére is. Jönnek tehát a csonthéjasok sorban, a cseresznye után a meggy, a meggy után barackok és a szilva következik.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Drosophila suzukii

2016. szeptember 07.

Nemcsak a munkaerő hiánya, hanem egy újabb károsító is nehezíti a málna termesztését hazánkban.

2013-ban találták meg itthon a Nébih munkatársai a foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) első egyedeit az autópálya pihenőknél, Nyugat-Magyarországon. Mi Kelet-Magyarországon termesztjük a málnát és 3 év elteltével most nálunk is megjelent a károsító. Más Kelet-Magyarországi ültetvényekben már jelen volt korábban is a kártevő, de nálunk az idén, nyár végén ütötte fel a fejét.

Teljes cikk