támogatások” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 5

Egységesített gazdálkodási napló ingyenesen a gazdáknak

2016. március 31.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

A mezőgazdasági termelők mindennapjainak természetes része lett az elmúlt évtizedben, hogy egyre több adminisztratív vagy nevezzük nevén bürokratikus tevékenységet kell ellátniuk.

Vannak olyanok, akik azzal kecsegtetik a gazdálkodókat, hogy ez „teher” a jövőben csökkenhet. Azonban a realitás az, hogy a támogatások megszerzése, a jogszabályoknak történő megfelelés valószínűleg inkább csak növelni fogja a következő évtizedben azt az adat és információ mennyiséget, amire a hatóságoknak szüksége van, hogy a szabályokat betartassák és szerencsés esetben a támogatásokat kifizessék. Ezzel a termelők is tisztábban vannak, a gazdák többsége már megértette és meg is szokta, hogy adatokat kell szolgáltatnia, ezt a rendszer természetes velejárójának tartják.

Teljes cikk

Csak így tovább

2016. november 30.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Az Európai Unió hétéves pénzügyi tervezési időszakokban dolgozik, most a 2014-2020 közötti időszakban vagyunk. A KAP II. pillére az úgynevezett vidékfejlesztés is alkalmazkodik ezen periódusokhoz, és úgy működik, hogy minden időszak tekintetében, minden tagállamnak el kell fogadtatnia Brüsszellel (az Európai Bizottsággal) a vidékfejlesztési programját (VP), amely alapján, aztán megjelenhetnek a pályázati kiírások, és a győztesek kiválasztását követően, ha teljesítik a kedvezményezettek a támogatási feltételeket, illetve néha már előtte (ekkor hívjuk előlegnek) a támogatások kifizetésre kerülnek.

A rendszer természetes velejárója, hogy a kifizetések lezárása egy adott időszak tekintetében átcsúszik a következő időszakra, illetve, hogy egy adott időszak kifizetései jellemzően csak később kezdődnek meg nem az időszak elején. 

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Fenntarthatóság kontra támogatásból megvalósított fejlesztések - egy szakmai konferencia eredményei

2016. december 05.

Immár harmadik alkalommal volt szerencsém részt venni az ország egyik legnagyobb agrárkonferenciáján, amelyet negyedik éve december elején szerveznek meg a Balaton aranypartjának városában, Siófokon.

A kétnapos, az idei évben is szinte teltházas eseményen a Közös Agrárpolitika (KAP) jövője, a vidékfejlesztési támogatáspolitika helyzete, az ehhez szorosan kapcsolódó agrárfinanszírozás volt az első nap délelőttjének fókuszában.

Teljes cikk

Palakovics Szilvia

Agrárpolitikai Szakértő

Lezárult az előlegfizetési időszak, indulnak a részkifizetések

2016. december 09.

Mindenki, aki gazdálkodik, két fontos kérdésre keresi a választ. Az egyik, hogy MENNYI pénzre számíthatnak az egyes támogatási jogcímeken, a másik pedig, hogy MIKOR.

A legtöbb gazdálkodó számára örömteli időszakot zártunk a december hónap beköszöntével, ugyanis a közvetlen támogatások keretében október 17-én megkezdődött az előlegfizetés, amelyre egészen november végéig volt lehetőség, és amelynek során minden eddiginél több jogcímben juthattak előleghez a gazdák. Azon gazdálkodók, akiknél mindent rendben talált az MVH, több jogcímben is részesülhettek előlegben az elmúlt másfél hónap folyamán, azonban sokan bizonytalanok az összegek tekintetében. Fontos tudni, hogy december 1-jétől már részkifizetések zajlanak egészen 2017. június 30-ig, így a fennmaradó részletek kiutalásának ütemezése is fontos szempont. Az alábbiakban összeszedtük, amit az előlegek összegeiről és a várható menetrendről érdemes tudni. 

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Megjelent a fiatal gazdákat segítő induló támogatás

2016. december 27.

Megjelent a fiatal gazdákat segítő induló támogatás, amely 40.000 Euróval segíti a fiatal pályázókat.

A fiatal gazdák indulását segítő támogatás pályázati felhívás már elérhető a szechenyi2020.hu oldalon. A felhívás alapján, a pályázatok 2017. március 1-től nyújthatók majd be.

Teljes cikk