térinformatika” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 2

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Használjuk a térinformatikát!

2015. január 24.

A GPS rohamos sebességgel lett a mindennapjaink része, hiszen ma már majdnem minden okostelefon előrántható a zsebből és megmondja merre menjünk, ha például a legközelebbi benzinkúthoz szeretnénk eljutni.

A GPS mezőgazdasági alkalmazása kapcsán talán a legtöbb embernek a precíziós mezőgazdaság jut eszébe és magától forduló traktorokat látnak maguk előtt, de azért ennél jóval szélesebb az a terület, ahol már jelenleg is elérhető, nem is beszélve a jövő lehetőségeiről. Jómagam még külföldi tanulmányaim során fertőződtem meg térinformatikával, ahol részben erre nyitottabb szemlélet másrészt kedvezőbb feltételek biztosítják a szélesebb körű felhasználást. Itt kell megjegyezzem, hogy már 2007-ben életbe lépett az Európai Közösségen belüli térinformációs infrastruktúra kialakítását célzó úgynevezett INSPIRE irányelv. Ez egy lassú és nehézkes folyamat, amelyet jól mutat, hogy a 2013 év végén megjelent félidős értékelésben a legnagyobb nehézségnek a meglévő adatokhoz való hozzáférést jelölik meg.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Fókuszban a területmérés

2015. november 12.

Az Agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és Ökológiai gazdálkodás (ÖKO) támogatására vontakozó támogatási kérelmek benyújtási időszaka elkezdődött, november 7-én megnyílt az MVH által működtetett elektronikus benyújtó felület.

Az AKG és ÖKO támogatásokra pályázni kívánóknak a támogatási kérelmükhöz az elektronikus felületre fel kell tölteni a támogatásba bevinni kívánt földterületeik GPS-el lemért körvonalait (poligonokat). Az gondolom, hogy nem csak a pontozási rendszerben szereplő kiválasztási szempontok fogják meghatározni azt, hogy ki részesül végül támogatásban, a területmérés elvégzése szűk keresztmetszete lehet már a támogatási kérelmek benyújtásának is. Azt tapasztalom, hogy sok az érdeklődő, aki fontolgatja a pályázat benyújtását, viszont ehhez képest országosan kevés lehet a színvonalas területmérési szolgáltatást nyújtó vállalkozás.

Teljes cikk