vidékfejlesztés” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 13

Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

Hogy kerül a kutatás az agrárblogba?

2014. november 27.

Az elmúlt tizenöt évben többször kerültem olyan helyzetbe szakmai megbeszéléseken, hogy kimondva, vagy kimondatlanul megjelent az a mondat, hogy „a kutatáshoz nekünk mi közünk?”.

Nyilván mi, a szakma művelői tehetünk elsősorban arról, hogy az átlagember számára a kutatás az agrárium mindennapjaitól távoli, tudományos tevékenység, szép, nemes, ámde meglehetősen kevés gyakorlati haszonnal járó munkának tűnik. Nagyon szeretném ezt a véleményt megváltoztatni azzal, hogy időről-időre beszámolok egy ágazati kutató mindennapjairól.

Teljes cikk

Varga Péter

Vezetési tanácsadó

Merre tovább Alsómocsolád?

2014. december 01.

Mocsoládról még gyerekkoromban hallottam először, a Palacsintáskirály című filmben szereplő mocsoládi erdőkerülő kapcsán.

Teljes cikk

Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

REL, avagy mit keres a kutató a közigazgatás levesében?

2014. december 12.

A Vidékfejlesztési Program (VP) tervezésében azért akartam részt venni, mert néhány szintén elkötelezett kollégával kiszúrtuk az uniós jogszabály tervezetben, hogy teljesen új fejlesztési eszközként lehetőség van úgynevezett tematikus alprogramokat létrehozni. Az uniós rendelettervezet felsorolt néhány tématerületet, amit javasolt erre a célra és láss csodát ott volt közöttük a Rövid Ellátási Lánc (REL), ami erős átfedésben van a kedvenc kutatási területemmel, a közvetlen értékesítéssel.

Az első bejegyzésben arról írtam, hogy miért van szüksége az agráriumnak a kutatásra, a második bejegyzésben arról, hogy miért van szükség a kistermelői közvetlen értékesítés kutatására. Mindezt persze vállaltan szubjektíven a saját nézőpontból nézve és elismerve azt, hogy ez nekem így nagyon jó.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Tudni, vagy tudatni, szervezzük meg, vagy hagyjuk szabadon?

2014. december 13.

Vidékfejlesztési szakértőként igen sok konferencián van szerencsém részt venni, ahol – legyen szó a vidékfejlesztésről, vagy a mezőgazdaságról, de akár az élelmiszeriparról is – valamelyik előadó, vagy hozzászóló szinte mindig felhívja a figyelmet a tudás, az információ jelentőségére.

Néhány nappal ezelőtt, egy Siófokon megrendezett nagyszabású agrárkonferencián a kutatás-fejlesztés képviselője beszélt arról, hogy a tudás mekkora érték ma a világban, de mit sem ér a felhasználó számára, ha ő nem értesül róla, ha nincs lehetősége megismerni annak tartalmát, azt senki nem jutattja el a számára.

Teljes cikk

Juhász Anikó

Kutatás-fejlesztési referens

EIP-AGRI, avagy (fiatal?) gazdák az innováció kormányánál

2014. december 23.

Az előző bejegyzésemben megígértem, hogy megírom mi történt velünk, amikor úgy döntöttünk, hogy maradunk a közigazgatás levesében. Na, erre még sajnos várniuk kell, merthogy vissza illik térnem arra, amit még korábban ígértem.

Teljes cikk

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Klímabarát(abb) vidékfejlesztés

2015. január 29.

A klímaváltozás, mint téma, ma már megkerülhetetlen része a közbeszédnek, szakpolitikáknak. Mivel egy nagyon összetett jelenséggel állunk szemben, ezért egy-egy tudományosan alátámasztott beavatkozás lehetőségét gyakran nagyon nehéz átültetni a gyakorlatba, megfogalmazni azt a programok szintjén.

Nincs ez másként a klímaváltozás negatív hatásai ellen egyre nagyobb erőfeszítésekkel fellépő vidékpolitikában sem. Ezt a hiányosságot igyekszik pótolni egy nemrégiben megjelent, meglehetősen vaskos – közel 500 oldalas – kiadvány, amelyre rövid kedvcsinálóval szeretném felhívni a figyelmet. Azért is érdemes figyelmet szentelni rá, mert a közép-kelet európai régió tekintetében magyarországi esettanulmányok is színesítenek. A zárójelentés egy hat intézményből álló konzorcium közel egy éves munkájának eredményeit foglalja össze.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Vidékfejlesztési Program – zöld lámpára várva

2015. július 06.

A szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel. Darrell Royal

Napról napra egyre nagyobb türelmetlenséggel várják a mezőgazdasági termelők, az élelmiszer-feldolgozók, az erdőgazdálkodók és a további potenciális pályázók, hogy végre megnyíljanak az EU agrár-vidékfejlesztésre fordítható forrásai.

Teljes cikk

Székely Erika

Vidékfejlesztési szakértő

Vidékfejlesztési Program – Lázas munkában a Kamara

2015. augusztus 03.

Az uniós, vidékfejlesztésre fordítható források megnyílásáról korábban írt bejegyzésem várakozásai beigazolódni látszanak, hiszen tegnap reggel már a magyar közszolgálati média is megerősítette, hogy az új Vidékfejlesztési Program elfogadásáról Magyarország megállapodott a Bizottsággal, így az már csak legfeljebb hetek kérdése lehet.

A források kedvezményezettjeinek legnagyobb hazai érdekvédelmi szervezete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is erre számít, hiszen lázas munkába kezdett, hogy tagjai minél szélesebb körét megismertethesse a lehetőségek tárházával. A tájékoztatásra többféleképpen készülnek.

Teljes cikk

Rezneki Rita

Agrár-környezetvédelmi szakértő

Végre indulhatnak az új támogatások: aláírták a Vidékfejlesztési Programot

2015. augusztus 17.

Elkezdődik a pályázatok korszaka. Nem csak egyszerűen egy új program indul, új névvel, régi és új támogatásokkal, új támogatási rendszerre is készülhetünk.

Az idei, 2015-ös év a változások éve az agártámogatások terén. Tavasszal, az egységes kérelem beadásának időszakában, a blogon is sok bejegyzés született arról, hogy a KAP reform eredménye képen az agrártámogatások fő pillére, a közvetlen támogatások új feltételekkel igényelhetők. Új követelményként a zöldítést idéntől kell teljesíteni. Idén, még augusztus 15-ig lehet csatlakozni a kistermelői támogatási rendszerhez, a fiatal gazdák pedig már a közvetlen támogatásokból is forrásokhoz juthatnak.

Teljes cikk

Elkészült. Feltöltjük. Postázzuk. Kiosztjuk.

2015. augusztus 27.

Papp Gergely

Agrárgazdasági szakértő

Lassan két hónapja, hogy elkezdtünk dolgozni a Vidékfejlesztési Programról szóló kiadványon. Örömmel jelentjük, hogy a 120 ezer példány nyomtatását a nyomda hamarosan befejezi, jövő héten pedig az érintett tagoknak történő postázás is megtörténik, illetve a kiadvány hamarosan a NAK irodákban is elérhető lesz. És persze, a cikkre kattintva az online változat akár már le is tölthető. :)

A kiadvány a Program közel 1000 oldalának – a potenciális pályázók számára – lényeges elemeit igyekszik összefoglalni közérthető nyelven. 88 oldalban. A megírásban a NAK szakértői mellett, a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium és az Agrárgazdasági Kutatóintézet munkatársai, illetve további külsős szakértők vettek részt. A munka komoly koordinációt igényelt, de jó volt látni, hogy az egyes szervezetek milyen jól össze tudnak dolgozni.

Teljes cikk