kertészet” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 34

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Egy igazán szamócás kalandpark

2015. augusztus 24.

Igaz vége már a hazai szamóca szezonnak, de valahogy úgy vagyunk vele, még mi magunk is, akik szamócát termelünk, hogy az év 365 napján, bármikor meg tudnánk enni egy kisebb-nagyobb tálkával.

Már pedig van olyan hely, nem is olyan messze, ahol az év 365 napján, minden, de tényleg minden a szamóca körül forog. Ez pedig nem más, mint a Németországban fellelhető Karl’s Erdbeerhof.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Bepillantás egy angliai nemesítő intézet eredményeibe

2015. december 10.

Korábban az egyik vezető málnafajta volt Magyarországon a Malling Exploit, amit az Egyesült Királyságban, East Mallingban nemesítettek. Ez a málnafajta a nyári időszakban érik, és kiválóan alkalmas hűtőipari feldolgozásra.

Nagyrédén, ahol korábban 80 hektár málna volt, Fertődi zamatost és Malling Exploitot termeltek az emberek, amit a nagyrédei hűtőház fel is dolgozott, és fagyasztott málnaként értékesített Európa szerte. Ebből adódóan mindig nagyon érdekelt, engem, mint nagyrédei kertészt, hogyan is működhet az east mallingi kutatóintézet.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Áfonya - a határainkon túl

2015. december 15.

A kék áfonya, vagy magas bokrú áfonya elméletileg itthon is termeszthető, de sok olyan speciális igénye van, ami megnehezíti és nem teszi igazán hatékonnyá a termesztését. Az egyik legfontosabb tényező, hogy az áfonya, savanyú kémhatású talajt igényel. Ennek hiányában a növény elpusztul, amelynek oka, az áfonya gyökerén, a növénnyel szimbiózisban élő gomba fajok jelenléte, amelyek csak megfelelő körülmények között képesek fejlődni. Mivel szimbiózisról van szó, egyik sem életképes a másik nélkül, azaz nincs áfonya „gomba” nélkül.

A savanyú termesztő közeg dézsás termesztéssel, és egyéb talaj kezelési technikákkal még meg is oldható, de nem igazán költséghatékony. A másik tényező, ami az áfonya termesztéséhez kell, az a hűvösebb klíma, ami hazánk bizonyos területein azért még adott. Mégsem tartozik a kék áfonya a hazai bogyósgyümölcs termesztés sikerágazatai közé, kék áfonya ültetvény csak nagyon kis méretben található meg itthon.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mit esznek a mezei nyulak, télvíz idején?

2016. január 07.

Többek között akár almafákat. A mezei nyúl kifejezetten kedveli az almafa törzsét és minden fás részét. A téli időszakban a kertészek és a földet művelők kettős érzésekkel fogadják a lehulló havat. Egyrészt örülnek, mert a téli csapadék pótolhatatlan. Ilyenkor bízunk abban, hogy a téli csapadék feltölti a talajainkat, amelyből a vegetációs időben is tudnak majd növényeink „táplálkozni”. Másrészt pedig óvakodunk a hótól, főképpen akkor, ha almás kerttel rendelkezünk.

A mezei nyúl kifejezetten kedveli az almafákat. A mi almás kertünkben jelenleg is zajlik az almafák metszése. A megjelenő hó óta egyre inkább növekszik a nyulak által károsított almafák száma. Már eddig is tapasztaltuk, hogy egy-egy fát károsítottak a nyulak. Ez a kár nem végleges a fa számára, mégis egy törzsön lévő felületi sérülés, a kéreg lehántása, hosszú távon egy áru termő ültetvényben nem szerencsés folyamat.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Pályázati felhívások a kertészet korszerűsítésének ösztönzésére

2016. március 18.

A kertészet hazánkban az agráriumot tekintve, egy jelentős ágazat. A növénytermesztés kibocsátását tekintve, 2014-ben a kertészet kibocsátása 20%-kal részesedett a teljes kibocsátásból. Nemcsak értékteremtő képességénél fogva, hanem a kertészeti ágazatban foglalkoztatottak száma miatt is fontos ágazat a magyar agráriumban.

A Vidékfejlesztés Programban, amely a 2014-2020-as időszakra vonatkozik, éppen ezért kaptak fontos és kiemelt helyet a kertészet korszerűsítés pályázatai, nem hiába kerültek ezen felhívások a támogatási ciklus elején meghirdetésre. A kertészet egy szerteágazó szakma. A zöldség-gyümölcs termesztésén túl, ide soroljuk a gyógynövény-, a gomba-, a dísznövény-, hajtatásos-, és még a vetőmagtermesztést is. A szerteágazó jellege miatt, a hazai kertészeti ágazat fejlesztésére dedikált források ennek megfelelően kerülnek majd szétosztásra, a pályázók között.

Teljes cikk


Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Tömegcsapdázással a kukacos cseresznye ellen

2016. május 04.

Az időjárás jelenleg ijesztget minket kertészeket. Igaz, hogy a törzses gyümölcseink már elvirágzóban vannak, ám ahogy a Gazdablog korábbi bejegyzésében részletesen is említettük, az apró terméskezdeményeket is károsíthatja a hideg időjárás. Így mi aggódó kertészek minden este a kinti hőmérsékletet nézegetjük, de ami még az estinél is kritikusabb, az a hajnali hőmérsékleti minimum.

Hajnalban van a leghidegebb, általában ilyenkor kell alkalmazni a fagyvédelmi eljárásokat. Éppen az ilyen fagyvédelmi eljárások időzítése miatt fontos a mikroklíma. A legtöbb árutermelő ültetvényben már saját, napelemmel működő meteorológiai állomás van kihelyezve, az időjárási paraméterek pontos mérésére, illetve ezekkel az időjárás is előrejelezhető tábla szinten.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

A szamóca – vajon elfagyott, vagy mégsem?

2016. május 02.

A szamóca túl közel van a talajhoz, így még inkább ki van téve a tavaszi talaj menti fagyoknak. Az idei év egészen két héttel ezelőttig, a talaj menti fagyok megérkeztéig egészen nyugodtan telt.

Egyelőre nem látjuk, hogy valójában mire számíthatunk a szamóca betakarításkor pontosan, de az biztos, hogy a hazai szabadföldi termést, a fagy az elmúlt napokban károsította.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Közeleg az eper szezon vége, de mi lesz a következő?

2016. június 06.

A hazai szabadföldi szamóca ültetvények betakarítás végéhez közeledik. Itt van tehát lassan az eper szezon vége. A késői érésű fajtákról ugyan még zajlik a betakarítás 1-2-3 hétig, de egyre kevesebb helyen találjuk majd meg az magyar epret árusító standokat. Milyen friss gyümölcs lesz a következő?

Már a múlt hét folyamán vásárolhattunk az idei friss ropogós cseresznyéből és hamarosan számíthatunk a friss meggy megjelenésére is. Jönnek tehát a csonthéjasok sorban, a cseresznye után a meggy, a meggy után barackok és a szilva következik.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Hogyan teremhet egy fán több gyümölcsfaj?

2016. június 14.

Egyszerűen, oltással. Az oltás egy régi és mindennap alkalmazott gyümölcsfa szaporítási módszer. Az oltással hozzák össze a gyümölcsfákat szaporító faiskolák a nemest és az alanyt.

Az oltás több féle technikával is elvégezhető, de mindegyik alapja tulajdonképpen az, hogy a nemes fajtának egy rügyét, hajtását hozzá illesztik az alanyhoz. Annak érdekében, hogy a két növényi rész sikeresen összeforrjon, nagyon pontosan illeszkedő metszlapokra van szükség. A metszlap kézzel és géppel is elkészíthető, de minden esetben az összeforrás sikere az oltó szakember felkészültségén, rutinos kezén múlik. Megfelelő alany és a megfelelő nemes az oltással tehát összekombinálható.

Teljes cikk