kertészet” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 34

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Hogyan szüreteljük a málnát háromszor egy évben, ha nem a déli féltekén élünk?

2017. január 21.

Aki szereti a málnát, szeretné azt minél többször szüretelni. A világ egyik vezető málna fajtája a Heritage, amely alapvetően a sarjakon hozza a termését. Megfelelő metszéssel azonban 3 időszakban is szüretelhetünk erről a fajtáról.

Chilében, ahol most van nyár, a bogyós gyümölcsök betakarításának főszezonja van. De nem kell nekünk ahhoz 6 hónap nyár, hogy az alábbi technológiát sikeresen alkalmazzuk.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Vajon mit látunk a képen?

2017. január 29.

A cikkben található kép előterében egy olyan növényt láthatunk, ami kedveli a hűvös, párás időjárást, de azért a melegebb éghajlaton, akár Magyarországon is jól lehet termeszteni.

Fontos, hogy elegendő vízhez jusson a növény, ugyanis az erdőben élő „ősi” rokona, a nyirkos, hűvös klímához szokott. Ez a növény éppen ezért a tengerparthoz, közel is jól érzi magát. A tenger nyáron hűt, télen fűt, így a kiegyenlített klíma miatt ez a növény kedveli a képen látható elhelyezkedést.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Hogyan állítsuk meg az eróziót?

2017. március 20.

A fenti kérdés merült fel bennünk, amikor megláttuk az új telepítésű meggy ültetvényünkben a téli csapadék okozta eróziót.

A gyümölcsösöket érdemes, ahol arra lehetőség van, dimbes-dombos területre telepíteni, ahonnan a hideg könnyen „lefolyik”. A mi termőtájunk kiváló ilyen szempontból, de ahogy mindennek megvan a maga előnye és hátránya, a dombos területnél az erózió lehet a hátrány.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Nemcsak mi emberek, a mezei nyulak is válogatnak, ha ételről van szó

2017. március 24.

Érdekes jelenség történt a télen egy almás kertben. A jelenség kapcsán megtudhattuk, hogy nemcsak az emberek, hanem a mezei nyulak is válogatnak eleség és eleség között.

A folyamat jól mutatja, hogy az almafák esetében a törzsvédő háló, évek múltán is szükséges.

Teljes cikk