precíziósmezőgazdaság” címkéhez tartozó cikkek
Találatok száma: 4

Molnár András

Agrárközgazdasági kutató

Használjuk a térinformatikát!

2015. január 24.

A GPS rohamos sebességgel lett a mindennapjaink része, hiszen ma már majdnem minden okostelefon előrántható a zsebből és megmondja merre menjünk, ha például a legközelebbi benzinkúthoz szeretnénk eljutni.

A GPS mezőgazdasági alkalmazása kapcsán talán a legtöbb embernek a precíziós mezőgazdaság jut eszébe és magától forduló traktorokat látnak maguk előtt, de azért ennél jóval szélesebb az a terület, ahol már jelenleg is elérhető, nem is beszélve a jövő lehetőségeiről. Jómagam még külföldi tanulmányaim során fertőződtem meg térinformatikával, ahol részben erre nyitottabb szemlélet másrészt kedvezőbb feltételek biztosítják a szélesebb körű felhasználást. Itt kell megjegyezzem, hogy már 2007-ben életbe lépett az Európai Közösségen belüli térinformációs infrastruktúra kialakítását célzó úgynevezett INSPIRE irányelv. Ez egy lassú és nehézkes folyamat, amelyet jól mutat, hogy a 2013 év végén megjelent félidős értékelésben a legnagyobb nehézségnek a meglévő adatokhoz való hozzáférést jelölik meg.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Az eddigi legnagyobb távirányítós jármű?

2015. november 24.

Ha nagy járműre gondolunk, nekünk gazdáknak biztosan egy traktor jut eszünkbe. Gyerekként mindig is szerettem volna egy igazán jó távirányítós autót, amit lehet, hogy azért nem kaptam mert lány vagyok. Viszont most itt a lehetőség, hogy beszerezzek egy távirányítós traktort.

Precíziós gazdálkodás egy sokat emlegetett fogalom. A szántóföldi növénytermesztők már viszonylag régen, sikerrel alkalmazzák a GPS vezérelt traktorokat és művelőeszközöket. A kertészetben a traktorok ilyen irányú modernizálása, a növények különlegessége és a termesztéstechnológia miatt nem tudott elterjedni. Röviden összefoglalva, a vezetéshez a kertészeknek még sofőr kell. Vannak természetesen más precíziós technológiaként emlegetett fejlesztések, amelyeket a kertészek is jól tudnak hasznosítani.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Mit jelent az M2M?

2016. február 17.

A mozaik szó angol kifejezésekből áll, a Machine-to-Machine rövidítése. Ez alapvetően egy adattovábbítási technológia gépek között emberi közreműködés nélkül.

A gépek, ha már egyszer a szakemberek „megtanítják” nekik, akkor nélkülünk is kiválóan végzik a dolgukat. A gépek közötti kommunikációra minden olyan eszköz alkalmas lehet, amely alapvetően rendelkezik olyan technológiával, amelyek összekapcsolhatók. A gépek közötti kommunikáció jelentős adatmennyiség forgalmával jár, amelyhez a megfelelő kapacitást biztosítanunk kell. Annak érdekében, hogy ezek az adatok bármikor, bárhonnan, bármilyen eszközzel elérhetők legyenek, általában az internetre van szükség.

Teljes cikk

Benedek Borbála

Kertészmérnök, növényorvos

Okos telefon - végtelen fejlődési lehetőség?

2017. április 05.

Már-már megdöbbentő, amit a különböző nevezzük IT fejlesztésekkel megoldanak a cégek.

A napokban olvastam egy olyan magyar fejlesztésről, amely a bevásárlóközpontba, a mobil telefonom adatai, paraméterei alapján, az idő alatt míg a bevásárlóközpontban sétálgat a tulajdonosa, célzott reklámokat képes küldeni a felhasználójának.

Teljes cikk