Azok, akik nem különösebben érdeklődtek a középiskolai fizika óra anyaga iránt, azok nem tudják azt sem, hogy mik azok a hajtóműves villanymotorok, pedig olyan eszközökről van szó, amik körbevesznek minket a hétköznapi életünkben, arról nem is beszélve, hogy a különféle iparágakban milyen fontos szerepet töltenek be.

A hajtóműves villanymotor egy hajtóműből és egy motorból álló homogén, kompakt szerkezet, mely még az 1800-as években lett feltalálva, több ember dolgozott a villanymotorok feltalálásán világszerte, új felfedezéseikkel pedig egymás munkáját erősítették. A hajtóműves villanymotor egy Albert Obermoser nevű bruchsali konstruktőr és vállalkozó nevéhez köthető, ő találta fel az “előtét motort”, mely a kezdeti prototípusa volt annak a villanymotornak, amit ma ismerünk.

A későbbiekben ezen a technológián sokat csiszoltak és fejlesztettek, ma a hajtóműves villanymotor már az ipar egyik területén sem nélkülözhető, emelésben, szállításban egyaránt fontos pozíciót tölt be, a beszerelése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ipar automatizálva legyen. Az emberek életét a hétköznapi dolgokban is megkönnyítik ezek az eszközök a gyári munkafolyamatokon túl.

A hajtóműves villanymotorokat még az autókban is hasznosítani lehet, így ténylegesen mindannyian találkozunk velük a hétköznapi életünk során is. Sokrétű alkalmazási lehetőségei között szerepel az autóipar, az italgyártás, a repülőtereken használt anyagmozgató gépek, a különféle robotok, amik ezeken a platformokon megjelennek.

A hajtóműves villanymotor kompakt tervezésű, többnyire kicsi és lapos, de vannak nagyobb darabok is, melyek méretükből adódóan teljesítményben is nagyobbak.