A napvitorla ára természetesen nem mellékes kérdés, amikor a vásárlása kerül sor, ugyanakkor vannak tényezők, melyeket mérlegelni kell még ezen felül. Vannak ugyanis olyan helyek, ahol nem szabad a spórolás jegyében meghozni a döntést.

Mindenhol rendelkezésre áll egy adott költségvetés, mégis fontos ebben az anyagias, kapitalista világban hangsúlyt fektetni más kérdésekre is. Nevezetesen például arra, ami miatt egyáltalán szóba kerül a napvitorla ára, maga a vásárlása. Az a szerep, amit betölt, és annak minősége, amit az adott napvitorla ár mellett hozni tud a termék. Az árnyékolás minősége nem lesz tehát mellékes kérdés, ettől függ, hogy tudjuk-e élvezni az alatta töltött időt, vagy ugyanúgy menekülünk alóla, mintha ott sem lenne.

Mert az az igazi pénzkidobás, ha egy termék nem tölti be funkcióját, silány minőséget képvisel, vagy esetleg még többet árt, mint használ. Egy olyan napvitorla például, ami alatt párásodik a levegő, élvezhetetlen. Ez függ a vitorla anyagától, ezért fontos ezeknek a részletkérdéseknek utánajárni, például a napvitorlaland.hu oldalán, mert kiderül, hogy nem is annyira részletkérdések, hanem nagyon is sarkalatos pontok. A napvitorla ára tehát nem szabad, hogy a legelső szempont legyen, főleg nem közterületi helyeken.

Az olyan helyeken, melyek közkincsnek számítanak, többen használják, így többekre van hatással a választott árnyékoló minősége, ott elsődleges szempont a minőség legyen. Ez nem azt jelenti, hogy bármekkora napvitorla ár megfizetését vállalni kell. A napvitorla ár-érték aránya persze lehet fontos szempont, ez már sokkal okosabb megközelítés is. Adott költségvetésen belül is szokott lenni egy bizonyos mozgástér, ezen a mozgástéren belül fontos az okos választás és mérleges, a minőség javára.