Tény, hogy az állásajánlatok Budapestre koncentrálódnak leginkább, hiszen egy kétmilliós fővárosról van szó, amely ráadásul minden szempontból gazdasági központnak számít hazánkban. Az aránytalan eloszlás egyébként jó ideig problémákat – például több térség leszakadását eredményezte, de mára valamivel kedvezőbb a helyzet a különféle szakpolitikai beavatkozások, valamint a megnövekedett home office lehetőségek hatására. Emellett az agglomerációs terjeszkedéssel párhuzamosan az állásajánlatok Budapest környékére kezdenek még jobban kiterjedni. Végeredményben, az ország teljes nézőpontjából szemlélve ez is a koncentrációt erősíti, ugyanakkor azért hozzájárul a környező megyék felzárkózásához is.

Az álláskeresők ma is nagy számban költöznek fel a fővárosba és környékére, ez sajnos visszafordíthatatlan folyamat. Többek között felmerül ilyenkor a kérdés, hogy hova érdemes pontosan költözni, ha az állásajánlatok budapesti kínálatában gondolkozunk? Igazából a főváros munkalehetőségei szerteágazóak, illetve a közlekedési hálózat is egyre kedvezőbb.

Mégis vannak olyan jellemzők, amelyeket érdemes szem előtt tartani, miközben „állásajánlatok Budapest” címszóval keresgélünk. Például, ha magas szintű vendéglátásban, turizmusban képzeljük el magunkat, akkor egyértelműen a belváros szívében érdemes lakóhelyet választani. Ha pénzügyi, gazdasági vonalon mozgunk, akkor is tanácsos a centrumhoz közel maradni. Logisztikai, műszaki és kereskedelmi területen már vegyes a kép. Gyakran az ilyen állásajánlatok Budapest külvárosának vagy az agglomerációnak valamelyik pontjára jelölik meg a munkavégzés helyét. A jó hír az, hogy az állásajánlatok budapesti kínálata az összes kerületet nagy számban érintik, tehát ideiglenes akár egy kevésbé forgalmas környék is kielégítő megoldás lehet.