Az emberek többsége akkor, amikor cégalapítás előtt áll nem Bt.-ben és Kft-ben gondolkodik, hanem egy egyszerű KATA-s magánvállalkozást hoz létre, amit a kezdeti nehézségek után könnyen tud maga is igazgatni, egy jó könyvelő segítségével nem lehet probléma.

Bár ilyen esetben is indokolt a jó könyvelő felkeresése, de ez még fokozottabban igaz akkor, ha az ember Kft alapítás mellett döntene.

A Kft alapítás akkor indokolt, ha nagyobb cégben gondolkodunk, nem csak egy kis magán projektben. Ilyenkor már nem is elegendő pusztán a könyvelői felügyelet, hanem ügyvéddel kell jóváhagyatni a kérelmet. Ráadásul míg a KATA-s vállalkozás beindításának nincsen nagyobb indulóösszege, addig egy Kft alapítás során a vállalkozó feleknek legalább három millió forintos kezdőtőkét kell villantani.

A szerződéshez azért van szükség jogászra, mert ő fogja majd azt letisztázni a tagok között, hogy kinek milyen járulék és szerep jut a cégen belül. Már a bejelentéskor tisztázni kell a vezető tisztségviselők személyét, a tevékenységi köröket, valamint az ÁFA kör kód megjelölést is.

A Kft alapítások esetében komplexebb iratok kellenek a cég bejelentéséhez is. A céges könyvelő a Kft alapítást követően lesz fontos szereplő a havi könyvelési munkálatok ellátására. Bármikor adódhatnak kellemetlenségek, vészhelyzetek, nehéz ügyek, hibák, de a könyvelő segíthet ezeknek átlátásán és utólagos jogszerű orvoslásban, de a legjobb, ha meg lehet előzni ezeket a gondokat és megfelelő módon van vezetve a céges könyvelés már az elejétől, a cégalapítás első napjától fogva.