Amikor becsukjuk a szemeinket és elképzelünk egy játszóteret, vannak játékeszközök, amik nem maradhatnak ki felsorolásból. A csúszda mindenképpen ilyen. Rengeteg örömöt, a gyerekek kedvence, egészen kicsi kortól tinédzser korig. Néha sorba kell állni, de az is előfordul, hogy végre csak a miénk.

Csak úgy, mint a hinta, a csúszda használata is közvetetten fejleszti a gyerekek kognitív és szociális készségeit, ezért is valamennyi játszótér kötelező darabja. A bátrabbak egészen kicsi korban már kipróbálják, az óvatosabbak még fogják anya kezét csúszáskor.

A csúszda sok gyereknek segít a félelmeinek a legyőzésében, sikerélményt és örömöt okoz, amikor végre egyedül használják. A magasság-mélység változása segíti a koordinációs fejlődésüket, a sorban állás során pedig javul a türelmük, szociális készségik, sőt a megoldóképességük is. Nem feledkezhetünk meg a fizikumra gyakorolt pozitív hatásokról sem: erősíti az izmokat és az állóképességet is.

A csúszda, attól függően, hogy milyen céllal szeretnénk használni, rengeteg formában és méretben kapható. Mielőtt megvennénk az első kezünk ügyébe kerülőt, érdemes végiggondolni, hogy melyik lehet a legalkalmasabb számunkra. Nem mindegy, hogy kültérre vagy beltérre vesszük, csak a család vagy egy egész közösség fogja használni, illetve, hogy mégis mi fér el nálunk. Mindenesetre, ha tehetjük, érdemes egyet beszerezni, hisz garantáltan örömöt okoz a csúszdázás.