A szóban forgó kérdés felszínes formában már korábban is többször megfogalmazódott bennem, viszont egy rövid külföldi út ismét felvetette a kérdést: Miért nem sikerül „kitalálni” legalább egy magyar konyhára épülő gyorsétterem koncepciót?

Az egyszerű „megoldás” a kérdésre, ha a gyorsétteremekhez társuló – gyakran nem megalapozatlan, azonban nem feltétlen szükségszerű – negatív tulajdonságokra – egészségtelen, aránytalan környezetterheléssel jár, stb – hivatkozva a gyorséttermet mint jelenséget utasítjuk el. Tehát egyszerűen szükségtelennek tekintjük, és mint ilyen, nincs is rá szükség. Ez egy álszent válasz, mert a mai rohanó világban, tetszik vagy sem, igen is van helye és szerepe és vannak jó példák is, amikből lehet tanulni.

A leggyakoribb ellenérvként hangoztatott „egészségtelen ételkínálat” koránt sem egy szükségszerű következmény. Melyek azok a legfontosabb ismérvek amelyek sikeressé és mégis „helyivé” tesznek egy gyorséttermet? Véleményem szerint egyrészt az ételek, amelyek vissza kell tükröznie a nemzeti konyha sajátosságait, másrészt nagyon fontos a belső tér hangulata, amely a globalizáció ezen a területen is szélesedő térnyerése mellett is tartogat lehetőségeket.

A Teremok [kastély] gyorsétterem az orosz konyha „tésztás” részére épít. Egyrészt van pelmenyi (darálthússal töltött, főtt tészta), de a menü zömét a töltött palacsinták teszik ki. Az egyszerűbb töltelékeken túl megjelennek az orosz konyhára jellemző különlegesebb összeállítások is, kapros lazacos Természetesen vannak saláták is – céklás is – illetve, egy-egy változó „napi leves”. Fontos: Semmit sem szabad túlzásba vinni! Szerintem nagyon fontos, hogy például az italok tekintetében amellett, hogy van „házi” szok (gyümölcslé), viszont megtalálhatóak ismert „multi” termékek is. És ez így van jól!

És milyen a belső hangulat? Ezt pár nap és néhány ilyen étterem felkeresése alapján nehezebb megfogalmazni, de ha azt mondom, hogy kicsit olyan mint egy matrioska, akkor talán el lehet képzelni az alaphangulatot. Bátor színhasználat és egy-egy népi motívumra utalás is belefér az egyébként funkcionális térbe. A hely szelleméhez híven egyébként a több helyen is felbukkanó könyvespolcokon Puskin és más klasszikusok sorakoztak.

Milyen lehetne a magyar gyorsétterem? Mert van már tejivó, perecező, ami már majdnem az, de ezek mindegyike vagy megreked a kisvállalkozások szintjén vagy rosszabb (…néha jobb) esetbe eltűnnek a süllyesztőben. Tessék gondolkodni, kitalálni és megcsinálni! Ígérem, egy vevőjük már biztosan lesz!

Molnár András
Agrárközgazdasági kutató