A játszótereken ma már számos különleges játszótéri elemet találhatunk, vannak olyan játszótéri eszközök, melyek készségfejlesztőek, vannak, amik hagyományörzők és szimplán szórakoztatóak is, de mindegyik tanít valamit, valamilyen szinten mindegyik fejleszt bennünket.

A legegyszerűbb játszótéri játékok, mint amilyenek a csúszdák, a hinták, vagy épp a mérleghinták, homokozók – ezek az eszközök sem csak az unaloműzésre jók, hanem számos területen fejlesztik a gyerekeinket mondjuk a társas tevékenységekben.

A mérleghinta például abban fejleszti a gyerekek készségeit, hogy tudjanak egymással együttműködve dolgozni. Az együttműködési képesség az élet minden területén fontos lesz, szükségünk lesz rá minden napon, minden egyes emberi kapcsolatunkban. A hűség, az összetartás, a közös célok elérése létszükséglet a felnőtt élet sikeres leélése érdekében, ezekhez a készségeinket pedig már szükséges lehet a lehető legfiatalabb korban elkezdeni fejleszteni a gyermekeinkben.

A mérleghinta a készségfejlesztésben és a mozgásfejlődésben is segít tehát. A szakemberek szerint már 3-5 éves korban érdemes elkezdeni a hinta, a mérleghinta és a csúszda használatát, hogy ezáltal azok az izomcsoportok, melyek ebben a korcsoportban megerősítendők fejlődni tudjanak. Kevesen tudják mondjuk, hogy a csúszdázás közben olyan izomcsoportok mozognak, melyek semmilyen más mozgásforma során nem kerülnek megmozgatásra. A libikóka a combizmokat, az egyensúlyérzéket erősíti. A hinta a hasizmot. Ezek mellett az eszközök mellett azonban mindenképp fontos, hogy ott legyen valaki a gyermekek mellett, hogy nehogy balesetet szenvedjenek.