Lassan elérkezik a várva várt nap, amikor igazi, magyar, friss, csillogós, édes epret vásárolhatunk. A magyar szabadföldi eper, azaz a kertészek nyelvén, szamóca szezon néhány nap múlva elindul.

Hamarosan, 4-6 nap múlva a forgalmas utak mentén találkozhatunk a kiírással: magyar eper kapható. Ha már eddig is találkoztunk a felirattal, akkor fóliasátorban, vagy üvegházban termelt szamócát vásároltunk, mert szabadföldi termesztési körülmények között hazánkban a szamóca még egyelőre nem érik.

És most öntsünk tiszta vizet a pohárba: eper vagy szamóca… Már a fenti 2 bekezdés megírása alatt is keveregnek a fogalmak. Hol az eper, hol a szamóca elnevezést használtam. Nem véletlenül. ☺ De mi a különbség az eper és a szamóca között? Mikor kisgyerek voltam, én magam sem értettem igazán, hogy édesapám, mint kertész miért magyarázza el minden „nem szakmabeli” embernek, vagy éppen rokonunknak, hogy mi a különbség az eper és a szamóca között. Most már értem. A különbséget is, és a kérdést is számtalanszor hallottam már.

A válasz nagyon egyszerű: az eper a fán terem. Az eperfán. Vagy ahogy még hívni szokták, szederfán. Létezik az a faj, amit korábban gyakran használtunk sor faként az utak mentén, a vidéki házak árok partján. Latin nevén Morus alba, vagy Morus nigra, azaz fehér vagy fekete eperfa. Ezeknek a fáknak a termése lehet fekete vagy fehér. Az eperfa termése is ehető, sőt még pálinkát is készítenek belőle. A kertészek nyelvén, azaz tudományos nyelven hívjuk az eperfák termését epernek.

A kertészek által termelt szamóca viszont a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon terem. Ahhoz hasonló, mint mikor az erdőben járva, néha találkozhatunk, a manapság termesztett szamóca ősével, az erdei szamócával (pl.: Fragaria vesca). Hosszas nemesítési munka után, a szakemberek létrehozták, az ember által termeszthető szamócát, amelyet latinul Fragaria X ananassa-nak neveztek el. A két elnevezés között lévő X jel, a nemesítést, keresztezést jelenti. A lenti képen láthatunk egy eperfán termett epret, és egy szamócát, ami a mátraalján termett, a mi családi gazdaságunkban.

Az első kép forrása: http://www.terra.hu/fak/html/morus.alba.html​

Mindez a fogyasztók szempontjából lehet, hogy csak szakmai ártalomnak tűnik, de ha szigorúan vesszük, akkor igazából akkora a különbség egy eper és egy szamóca között, mint mondjuk egy alma és egy görögdinnye között. ☺

De most nézzük az idei szamóca szezont egy kicsit a kedves fogyasztó szemével. Ha szabadföldi szamócát szeretnénk vásárolni, akkor azt május közepétől, június közepéig keressük a piacokon, a boltok polcain. Vannak már olyan fajták és termesztési technológiák is, amelyeket akár augusztusig is szüretelhetünk, de Magyarországon elsősorban olyan fajtákat termesztünk, amelyek május közepétől – június közepéig érnek.

Ahogyan minden növény termesztése esetében igaz, a szamóca érési ideje is függ az időjárástól. A mi családi gazdaságunk 1995 óta termel szabadföldi termesztési körülmények között szamócát. Az elmúlt 20 évben azt tapasztaltuk, hogy május 15-e körül kezdődik a szezon. Ha a betakarítási időszakban nagyon meleg van, akkor általában rövidebb lesz egy-egy fajta érési ideje, ha viszont hűvösebb, csapadékosabb a május, akkor egy fajtát akár 4 héten át is szüretelünk. Egy-egy gazdaság betakarítási időszaka nagyban függ a fajta sortól, azaz, hogy az adott gazdaság hány szamóca fajtával dolgozik. Fogyasztóként érdemes megfigyelni, hogy két különböző szamóca fajta között is milyen különbségek vannak, az ízét tekintve. Ettől függetlenül, mindenkinek ajánlom, hogy próbálja ki a kisebb terméseket is, mert azok sok esetben jóval ízesebbek, mint a nagy méretű szemek.

Keressük a friss hazai szamócát, mert nem véletlenül a gyümölcsök királynője! Az első friss hazai gyümölcs, a már unalmassá vált déli gyümölcsök után. Nemcsak kiváló C-vitamin forrás (100g szamócával akár 60 mg C-vitamint vihetünk be szervezetünkben), hanem magas az ásványianyag tartalma is.

Minden szakmai ártalomtól függetlenül, a fogyasztók fejében az eper az eper. „Szamócát meg majd keresünk az erdőben.” ☺ Mindehhez mi kertészek alkalmazkodunk, és érdekes módon, a mi gazdaságunkban megtermelt szamóca, mikor a pultra kerül, eperré változik. ☺

Benedek Borbála
Kertészmérnök, növényorvos