A precíziós gazdálkodás, egyszerűen kifejezve, hétköznapi nyelvre fordítva, nem jelent mást, mint az okszerűséget. A precíziós gazdálkodás eszközei és megoldásai lehetőséget kínálnak nekünk, gazdálkodóknak, hogy döntéseinket, bizonyos mérésekkel, kimutatásokkal alátámasztva, még inkább okszerűen hozhassuk meg.

Sokat hallottam ezt a kifejezést, a növényorvos képzésem során. Az okszerű növényvédelem is egy olyan alapelv, amit minden gazdálkodó szem előtt tart, annak érdekében, hogy egészséges élelmiszert termeljen, a feltétlenül szükséges gazdasági ráfordítások árán.

Manapság már sok-sok precíziós gazdálkodást segítő módszert használhatunk, amit elsősorban az informatikai forradalomnak köszönhetünk.

A gyümölcs ültetvények sok mindenben különböznek a szántóföldi kultúráktól, így az alapvetően, szántóföldi gazdálkodásra kifejlesztett megoldásokat magunkra kell alakítani. Ebben a folyamatban nagyon fontos szereplő, egy mindenre nyitott IT cég, ahol olyan szakemberek dolgoznak, akik hajlandóak és képesek megérteni a gyümölcstermesztéssel járó specialitásokat.

A tápanyagutánpótlás egy olyan munkafolyamat, amit mi is szívesen optimalizálnánk. Ma már lehetőségünk van okszerű tápanyagutánpótlásra. De mielőtt ezt elvégeznénk, feltérképezzük, hogy az adott tábla melyik területére, melyik hatóanyagot kell, és egyben érdemes is kijuttatnunk. A feltérképezést végezhetjük akár drónokkal, vagy traktorok segítségével. Mindezt az adathalmazt felhasználva, a leginkább hatékony módon az intelligens műtrágyaszóróval végezhetjük el. Ehhez hasonló módon, az öntözésünket is hatékonyabbá tehetjük, amivel sok értékes vizet spórolhatunk meg.

És lassan el is érünk, az én szívemhez legközelebb álló szakterülethez, a növényvédelemhez. Az okszerű növényvédelmet, mint fogalom, lassan érdemes újragondolni, és például „okszerű növényvédelem precíziós technikákkal” már-már inkább mondatra, mintsem kifejezésre átnevezni. Az okszerű növényvédős segítségére lehetnek a szenzorok, amelyek mindamellett, hogy a múltbeli időjárási adatokat rögzítik, időjárási előrejelzéseket is adnak. Már ezekből az adatokból is tudunk, szaktudásunkra és tapasztalatunkra alapozva, növényvédelmi döntéseket hozni. Az elmúlt évtizedekben, számos professzor, kutató és IT szakember vizsgálta annak lehetőségét világszerte, hogyan lehetne az eddigi megfigyeléseket és szakmai tapasztalatokat informatikailag is értelmezhető, ábrázolható logaritmusokra fordítani. Ennek a munkának mára megvan az eredménye.

Hazánkban is vannak olyan cégek, amelyek sikeres növényvédelmi szoftvereket fejlesztettek, amelyeket egyre több kertész kezd megismerni és alkalmazni.

Az egyik ilyen gyakorlati példa, a www.novenyveledem.nak.hu oldalon érhető el. Ezen az oldalon az érdeklődő, legyen hobbikertész vagy profi gazdálkodó, növényvédelmi előrejelzéseket kaphat. A honlapon először meg kell adni, hogy melyik megyéből, milyen növényfaj jelenlegi/jövőbeli növényvédelmi helyzete érdekel minket. Ezután megjelenik egy szakember által írt szöveges előrejelzés, ami a különböző károsítókhoz kapcsolható helyzetet foglalja össze. Ezentúl láthatunk még szoftveres mérési eredményeket, illetve időjárás előrejelzést. Ezek alapján, a növényorvos, szöveges előrejelzésében, megoldási javaslatot is ad.

A honlap legfőbb tanulsága, növényorvos szemmel az, hogy a növényvédelem területén mindenképpen szükség van, egy, az információkat, szintetizálni képes emberi agyra.☺ Ahhoz, hogy tökéletes és hatékony megoldási javaslattal szolgáljunk, mint növényorvosok, látnunk kell a „pácienst”. Ahogyan ez a humánegészségügyben is szokás. Látnunk kell, az alanyt, az eddig okozott károkat, és ismernünk kell a körülményeket, tudnunk kell a várható időjárást. Ebből az adathalmazból, aztán képesek vagyunk szintetizálva, olyan megoldásokat meghatározni, ami megállapítja a károsító terjedését és ezzel megóvhatjuk növényeink (és fogyasztóink) egészségét is.

Tárt karokkal várjuk a következő megoldásokat, az IT fejlesztőktől.

Benedek Borbála
Kertészmérnök, növényorvos