Sokszor írtunk már arról, hogy az idei év támogatás-igénylési szempontból nehezebb, mint amihez eddig hozzászoktunk. A gazdálkodóknak is, de ugyan úgy a rendszer minden szereplőjének, legyen az falugazdász, hivatal vagy jogalkotó. Megjelentek új támogatások, a már meglévőknek változtak a feltételei és nem utolsó sorban a támogatások igényléséül szolgáló egységes kérelem beadó felülete is jelentős változáson esett át.

Talán ezek együttesen indokolják, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a kérelem kitöltését segítő videókat tett közzé.

Emlékszem hogy ment annak idején az első kérelem-beadásom. Gondoltam, ki kell tölteni egy űrlapot és mindenki boldog. Amikor megláttam a beadó felületet, hát minden voltam, csak boldog nem. Aki először látja, annak tényleg kell egy kis idő, amíg megérti a felület elrendezését, funkcióit, működési szabályait. Mire figyelmeztetnek a felugró üzenetek, hol kell az egyes jogcímeket igényelni, mit kell csak pipálni és mikor kell rajzot is készíteni hozzá, mikor milyen csatolandó dokumentumokat kell feltölteni, mit jelent a sárga és a piros felkiáltójeles hiba és hogy tényleg érdemes gyakran menteni ahhoz, hogy biztosan ne vesszen el adat.

Érthető, ha valaki az elején még bizonytalan. Ezért is lehet jó, ha megnézi ezeket a videókat. Először is azért, mert könnyen, gyorsan, hatékonyan lehet információhoz jutni. A felhasználói kézikönyv aktuális változatát mindig érdemes elolvasni, de egy statikus tartalomnál könnyebben feldolgozható információt hordoz egy rövid videó. Másodszor azért, mert megnyugtató tud lenni, ha az ember viszontlátja a saját igénylésének menetét. Ha stimmel, akkor biztosan nem rontott el semmit.

Ami az egész procedúrában viszont tényleg hasznos volt, az az, hogy az ember megtanul térképet olvasni, térben és arányaiban átlátni a gazdaság területeit. Előzetesen GPS-el lemértem a területeket, de szükséges jó alaposan ismerni a terepet, domborzatot, felszínborítást, hogy ténylegesen a valós művelés határaira lehessen igazítani a rajzokat. Ad a légifotókon való munka egy madár-távlat perspektívájú átfogó képet arról, hogy hol is élünk, mi vesz körbe, milyen a táj szerkezete és hogyan illeszkedik abba a gazdálkodás.

Rezneki Rita
Agrár-környezetvédelmi szakértő