02 máj 2024

Blog Post

Agrár

Egységesített gazdálkodási napló ingyenesen a gazdáknak 

A mezőgazdasági termelők mindennapjainak természetes része lett az elmúlt évtizedben, hogy egyre több adminisztratív vagy nevezzük nevén bürokratikus tevékenységet kell ellátniuk.

Vannak olyanok, akik azzal kecsegtetik a gazdálkodókat, hogy ez „teher” a jövőben csökkenhet. Azonban a realitás az, hogy a támogatások megszerzése, a jogszabályoknak történő megfelelés valószínűleg inkább csak növelni fogja a következő évtizedben azt az adat és információ mennyiséget, amire a hatóságoknak szüksége van, hogy a szabályokat betartassák és szerencsés esetben a támogatásokat kifizessék. Ezzel a termelők is tisztábban vannak, a gazdák többsége már megértette és meg is szokta, hogy adatokat kell szolgáltatnia, ezt a rendszer természetes velejárójának tartják.

Viszont fontos, hogy segítsük őket abban, hogy az adott helyzetben szükséges legkevesebb tehernek, felesleges munkának és kiadásnak tegyük ki a gazdálkodóinkat. Ezért született az a döntés 2015-ben (mivel szükség van arra, hogy a gazdálkodó tevékenységet naplózzuk), hogy a gazdáknak praktikus lenne, hogyha ezt egységes formában, egyetlen naplóban megtehetnék, így 2016 január 1-vel megszületett az egységesített gazdálkodási napló. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) április elejére elkészült azzal az ingyenesen használható szoftverrel, ami segít ezt a gazdálkodási naplót szakszerűen kitölteni a gazdálkodóknak. Mi a kamaránál így próbáljuk segíteni a gazdákat abban, hogy ezeket a bürokratikus akadályokat megugorják és több figyelmük maradjon az alaptevékenységükre: a mezőgazdasági termelésre és értékesítésre.

Mivel 2015-től kezdődően egyre több támogatáshoz kapcsolódóan kell gazdálkodási naplót vezetni, ezért a naplóvezetési kötelezettség mára már szinte minden gazdálkodót közvetlenül érint. A különböző támogatási formákhoz különböző gazdálkodási napló formátumot kellett alkalmazni, ez 2016. január 1-re jogszabályi szinten egységesítésre került. A NAK szeretne segíteni a tagjainak ezeknek a kötelezettségeknek a teljesítésében. Emiatt készült el és használható a mai naptól ingyenesen az a gazdálkodási napló szoftver, amely minden támogatási forma naplóvezetési előírásainak megfelel, könnyen használható és a kötelezően beküldendő jelentések is egyszerűen előállíthatók belőle.

A szoftver feladata, hogy segítse az Agrár-környezetgazdálkodási Programmal (AKG) és egyéb támogatásokkal (pl. Ökológiai gazdálkodás támogatása, minden termeléshez kötött támogatás, Natura 2000 támogatás, kompenzációs támogatás, KAT támogatás) járó kötelezettségeknek való megfelelést. A támogatásokon túl minden nitrátérzékeny területen gazdálkodónak kötelező a gazdálkodási napló vezetése. A gazdálkodási naplóba minden munkaműveletet (pl. tárcsázás, vetés, növényvédelmi kezelések, legeltetés, állatállomány változás stb.) fel kell rögzíteni, napi és heti bontásban. A program lehetőséget fog biztosítani a kötelező tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésére is a meglévő talajvizsgálati adatok alapján, illetve amíg nem áll rendelkezésre ilyen adat addig a mérlegalapú tápanyag-gazdálkodási terv is elkészíthető lesz.

A szoftver segítségével lehetőség van arra, hogy az abban rögzített adatok alapján a program elkészítse a kötelező adatszolgáltatásokat, olyan formátumban, amit a gazdálkodó már egy ellenőrzést követően közvetlenül el tud küldeni a Hivatal részére.

A kötelező tartalmi és adatszolgáltatási adatokon kívül több lekérdezési lehetőséget is kínál majd a program, amelyek segítségével a gazdálkodó nyomon tudja követni a például gazdaságának inputanyag felhasználását, vetésterületeinek méretét és a hozamokat is. A szoftverbe számos figyelmeztető üzenet és emlékeztető funkció lett beépítve, amik jelzik a kötelező határidőket, figyelmeztetik a használót a bejelentésköteles események időpontjára, illetve ellenőrzik a bevitt adatok összefüggéseit.

Reméljük, hogy ezzel valóban és érdemben tudtunk segíteni a hazai gazdálkodóknak, hogy támogatásaikat megszerezzék, és a jogszabályi előírásoknak megfeleljenek.

A program itt érhető el: gn.nak.hu

Papp Gergely
Agrárgazdasági szakértő

Related posts

Vélemény, hozzászólás?

Required fields are marked *