Igen, van. Az Amerikai Egyesült Államok fővárosában, Washington DC-ben a Potomac Parkban elterülő tó körüli cseresznye fák virágzásakor, a világ minden pontjáról érkeznek a turisták, hogy ezt a látványosságot megélhessék. A National Cherry Blossom Festival minden év április elején van.

Annak ellenére, hogy Washington DC nem rendelkezik sok száz éves múlttal, egy igazán kellemes hely az ide látogatók számára, sok érdekes látványossággal. A tavaszi időszakban egy különleges esemény a városban, mikor a város szívében lévő tó körüli sok tíz éves díszcseresznyefák kivirágoznak. Washington DC-ben hasonló a klíma, mint nálunk Magyarországon, hiszen a cseresznye virágzás fesztiválja, április elején van 11-14 között, attól függően, hogy abban az évben mikor virágoznak a fák.

Washington DC és a cseresznye története már sok évvel ezelőtt 1910 óta, összefonódott. Több mint egy évszázada történt, mikor egy amerikai újságíró Japánban találkozott díszcseresznyével, ahol azt dísznövényként hasznosítottak. Megkedvelte a Japánban nemesített fajtát, és így egyet magával vitt Washingtonba DC-be, hogy saját kertjében gyönyörködhessen benne.

Az 1900-as évek elején, Washington DC parkosítása, parkjainak megújítása zajlott. A munkáért felelős kertész, a hazatérő újságíró kertjében találkozott a japán cseresznyefajtával, ami a tavaszi fehér virágzásával elnyerte tetszését, és a park tervezése során belefoglalata a díszncseresznyefákat is a rendszerbe.

1910. januárjában meg is érkeztek a fák Washington DC-be. A szállítmány megérkezésekor, a fákat növényegészségügyi vizsgálat alá vonták a mezőgazdaságért felelős vezető kutatókat. Ennek célja az volt, hogy megakadályozzák, az Amerikai kontinensen addig még nem létező károsítók behurcolását. A vizsgálatok eredményeként, a kutatók fonálférgeket és nem kívánatos kártevőket is találtak, így a teljes szállítmányt meg kellett semmisíteni. Az s 1910, januárjában érkező össze fát el kellett égetni, hiszen ilyenkor mentesíthető tökéletesen az a megsemmisül

Az újabb szállítmány 1910 márciusában érkezett, amely már megfelelt a szükséges vizsgálatoknak, így a telepítés elkezdődött.

A fák egészségét, esetleges pótlását az elmúlt egy évszázadban igen sikeresen végezték, és végzik a Rangerek, ahogyan azt a 2015. április 9-én készült fénykép jól szemlélteti.

Benedek Borbála
Kertészmérnök, növényorvos